Elokuvaohjaaja Roman Polanski pidätetty Sveitsissä

Elokuvaohjaaja Roman Polanski on pidätetty Sveitsissä. Maan viranomaiset ottivat hänet kiinni Yhdysvaltain vuonna 1978 antaman pysyvän pidätysmääräyksen perusteella.

kulttuuri
Elokuvaohjaaja Roman Polanski. Taustalla valokuvaajia.
Reuters-TV

76-vuotias Polanski oli Sveitsissä filmifestivaaleilla.

Zürichin elokuvafestivaalien järjestäjät vahvistavat pidätyksen. Polanski oli festivaaleilla vastaanottamassa hänelle myönnettyä palkintoa elämäntyöstä ohjaajana.

Yhdysvallat antoi Polanskista pidätysmääräyksen sen perusteella, että häntä syytetään sekaantumisesta 13-vuotiaaseen tyttöön vuonna 1977.

Polanski asuu Ranskassa, eikä ole käynyt maissa, jotka ovat tehneet luovutussopimuksen Yhdysvaltain kanssa. Käytännössä hän on matkustanut vain Ranskan ja Puolan välillä.

Kulttuuriministeri: Olen mykistynyt

Ranskan kulttuuriministeri Frederic Mitterrand kertoo olevansa mykistynyt Polanskin pidätyksestä. Hän sanoo pitävänsä asiassa yhteyttä presidentti Nicolas Sarkozyyn, ja että he molemmat toivovat tilanteeseen pikaista ratkaisua.

Mitterrandin mukaan on surullista, että Polanskia koetellaan jälleen. Hän viittaa niin Polanskin lapsuuteen natsivallan aikaan Krakovan getossa kuin hänen raskaana olleen vaimonsa, Sharon Taten, väkivaltaiseen kuolemaan Charles Mansonin seuraajien käsissä vuonna 1969.

Oscar-palkittu ohjaaja

Polanski on ohjannut muun muassa elokuvat Rosemaryn painajainen (1968), Chinatown (1974), Tess - viattomuuden tarina (1979), Katkera kuu (1992) ja Pianisti (2002).

Varsovan getosta kertovasta Pianistista hän sai parhaan ohjaajan Oscarin. Lisäksi filmi palkittiin muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa, jossa filmille heltisi parhaan elokuvan Kultainen palmu.

Lähteet: AP, DPA, Reuters