Yhä useampi reserviläinen pääsee taas kertaamaan

Kertausharjoituksia järjestetään taas vilkkaasti muutaman hiljaisen vuoden jälkeen. Puolustusvoimien tavoitteena on kertauttaa tänä ja ensi vuonna molempina noin 25 000 reserviläistä.

Kotimaa
YLE

Tänä viikonloppuna sotataitoja on harjoiteltu muun muassa Hämeelinnassa, jossa YLE Uutiset seurasi pirkanmaalaisen sotilaspoliisikomppanian kertausharjoitusta.

Lahtelainen ratsumies Mika Lehto, 33, kiittelee harjoituksen kulkua.

- On ihan mielenkiintoista päästä kertaamaan taitoja näin monen vuoden jälkeen. Alkaa olla jo 15 vuotta varusmiesajasta Hennalassa. Ihan kiva, kun pääsi ainakin kerran kokeilemaan kertaamista, Lehto sanoo.

Aivan hetkeen eivät ole muutkaan miehet sotataitoja petranneet. Eikä ihme, sillä komppanialle aiemmin suunniteltua kertausharjoitusta jouduttiin lykkäämään puolustusvoimien nälkävuosina 2006 ja 2007.

Tuolloin puolustushallinnon määrärahaleikkausten takia kertaamaan käskettiin vain kolmannes nykytasosta, noin 7 500 reserviläistä vuodessa. Nyt tilanne on valoisampi.

Tänä ja ensi vuonna puolustusvoimien tavoitteena on kertauttaa 25 000 reserviläistä vuodessa, mikä alkaa lähestyä notkahdusta edeltänyttä tasoa. Kultavuoden 2004 lähes 35 000 reserviläisen kertauttamiseen, lienee turha haikailla valtion velkaantuessa rajusti.

Laihojen vuosien vaikutusta reservin joukkojen suorituskykyyn on vaikea arvioida, sanoo Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Terho Mustonen.

- Ehdottamasti olisi ollut tarvetta kouluttaa enemmän reserviläisiä. Esimerkiksi tämän joukon kohdalla suorituskyvyn ylläpito viivästyi. Mittauksia siitä, minkälainen haitta tästä on ollut, ei ole nyt käytettävissä.

Reservin joukkojen taso on viime kädessä poliittinen päätös. Nähtäväksi jää, kuinka puolustusvoimille virtaa rahaa jahka taantuman laskua aletaan kuitata tosissaan. Varmaa on, että tulijoita kertausharjoituksiin piisaisi.

- Kyllä niitä varmasti voisi enemmänkin järjestää. Monet haluaa tulla kertausharjoituksiin, mutta joutuvat melko pitkään odottamaan omaa vuoroaan. Enemmänkin varmaan joukkoon mahtuisi, sotilaspoliisikomppanian varapäällikkö, reservin luutnantti Antti Pietikäinen arvioi.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Koistinen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus