1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

YLEn musiikkiohjelma sai Prix Italia -palkinnon

YLE Radio 1:n Creation Game -musiikkiteos on palkittu Prix Italia -festivaalilla parhaana sävellysteoksena. Luomiskertomusta kuvaavan teoksen on säveltänyt Jovanka Trbojevic ja tekstin on kirjoittanut Jyrki Kiiskinen. Yleisradion tuottamia teoksia on palkittu Prix Italian radion musiikkisarjassa usein. Menestys perustuu musiikkiohjelmien pitkäaikaiseen perinteeseen, sanoo YLE Musiikin tuottaja Heikki Valsta.

Jovanka Trbojevic on koonnut voitokkaan teoksen äänimaailman luonnon ja ihmisen äänistä. Ohjelmassa kaksi lasta, poika ja tyttö, pelaa kuvitteellista peliä, jossa he jumalana luovat maailman ja ihmisen maan päälle. Teoksen lopussa nykyihminen ilmestyy maailmaan tuoden mukanaan sekä menestystä että uhkakuvia.

Kilpailun tuomariston mukaan kyseessä on ehjä taideteos, jossa musiikki on itsenäinen elementti.

Palkintoperusteluissa mainitaan myös musiikkiteoksen leikkivien lasten keskustelu, joka kääntyy vakavaksi varoitukseksi ihmiskunnan nykykehityksestä ja tulevaisuudesta.

Perinne jatkuu

Kaija Saariaho, Magnus Lindberg ja Olli Kortekangas olivat suuria menestyksiä Prix Italiassa 1980-luvulla. Vuonna 2001 Veli-Matti Puumala voitti pääpalkinnon teoksellaan Rajamailla.

YLE Musiikin tuottajan Heikki Valsta selittää suomalaisten menestystä perinteellä . Kun YLE alkoi tehdä tällaisia musiikkiteoksia, suomalaiset säveltäjät kokivat, että kyseessä on yksi kiinnostava ilmaisulaji. Siksi siihen on myös panostettu, Valsta sanoo.

Hän antaa erityistä kiitosta YLEssä 1980- ja 1990-luvuilla työskennelleelle ääniassistentti Juhani Liimataiselle, joka innoitti säveltäjiä. Vaikkei Liimatainen enää ole YLEn palveluksessa, perinne jatkuu, Valsta kertoo.

Prix Italia on vanhin ja tunnetuin radio- ja tv-ohjelmien festivaali, johon nykyisin kuuluu myös internet-sivustojen kilpailu. Tänä vuonna Prix Italiaan Italian Torinossa osallistui ohjelmia kaikkiaan 86:sta radio- ja tv-yhtiöstä eri puolilta maailmaa.

Creation Game uusitaan YLE Radio 1:ssä 5.10. klo 23.00.