1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bergman-huutokaupan tuotto löi myyjät ällikällä

Ruotsalaisen huutokauppakamarin hinta-arvio elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin kuolinpesän irtaimistosta osoittautui maanantain huutokaupassa aivan liian vaatimattomaksi. Bergman oli itse toivonut huutokauppaa, jotta hänen yhdeksän lastaan kuudesta eri suhteesta eivät ajautuisi perintöriitoihin.

Kuva: Jonas Ekstromer / EPA

Bukowskin huutokaupassa myytiin kaikkiaan 339 esinettä Bergmanin neljästä talosta Fårön saarelta. Osa oli Bergamanin henkilökohtaisia, osa peräisin hänen elokuvistaan ja teatterikappaleistaan. Joukossa oli myös muun muassa filmipalkintoja.

Valtava kiinnostus nosti monien esineiden hinnan ennakkoarvioon verrattuna kymmenkertaiseksi tai jopa suuremmaksi. Huimin nousu oli Dramatenin teatterirakennuksen pienoismallilla, jonka lähtöhinnaksi oli pantu vajaat 1 500 euroa. Se toi kassaan yli 100 000 euroa.

Odottamattoman korkea hinta huudettiin myös muun muassa Bergmanin ja säveltäjä Igor Stravinskyn valokuvasta, Fanny ja Alexander -elokuvan julisteesta ja Bergmanin lapsenlapsen tekemästä paholaissätkynukesta.

Vajanaisesta shakkipelistä maksettiin 100 000 euroa

Huutokauppa herätti niin suurta kiinnostusta, että Bukowskin oli avattava sitä varten toinen sali, jossa kaupantekoa voitiin seurata valkokankaalta. Tarjouksia tulvi myös puhelimitse ja sähköpostitse, ja verkkosivuilla oli lukijoita sadasta maasta.

Bergmanin shakkipeliä tavoitellut Emil von Schultz sanoi huutokaupan humussa Dagens Nyheter -lehden toimittajalle, että ihmisiä vaivasti selvästikin vauhtisokeus. - Seuraava sukupolvi ei Bergmania muistakaan. Silloin näillä tavaroilla ei ole enää mitään arvoa, von Schultz tuumasi.

Shakkinappulat, jotka ovat peräisin Bergmanin elokuvasta Seitsemäs sinetti, osoittautuivat lopulta yhdeksi huutokaupan arvokkaimmista esineistä, vaikka valkoinen kuningas katosi jo filmauksissa. Ne huudettiin miltei sadalla tuhannella eurolla eli yli 50 kertaa kalliimmalla kuin näyttelyluettelossa ennakoitiin.