Orava rikkoo talon lämpöeristeet

Oravat ovat asettuneet pihapiireihin, eikä niiden poistamiseen vinteiltä ja seinärakenteista ole mitään yksinkertaista keinoa. Tappaa ei voi, vaikka joskus mieli tekisi. Talonrakenteissa elävät oravapesueet turmelevat villasuojausta ja tekevät reikiä kosteussuojaksi asetettuihin muoveihin. Rakenteisiin kuolleet eläimet haisevat tai pitävät elävinä suurta melua. Metsästyslaki asetuksineen rajaa tiukasti oravan pyytämistä.

luonto
Orava
Raine Martikainen / YLE

Moni ei tule ajatelleeksi, että syöttämällä oravia, eläin saadaan pesimään yhä lähemmäksi ihmistä. Orava käy syömässä ja tankkaamassa varastojaan lintulaudalla. Pesän se tekee lähitalon vintille tai seinärakenteisiin.

Pesimätalon ihmisasukkaalla tuska on suuri, kun ei tiedä, millaista jälkeä terävähampaiset ja -kyntiset metsänelävät saavat aikaan villoituksessa ja kosteussuojauksessa.

Lahden seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Matti Sundelin sanoo, että paras tapa torjua orava pihapiiristä on jättää syöttämättä metsäneläin. Toiseksi paras keino on rakentaa oravan kulkureiteille esteitä.

Eläimen pääsyä talonrakenteisiin voi torjua kiinnittämällä aukkopaikkoihin minkkiverkkoa tai naulaamalla reikiin erilaisia listoja. Ennen kulkureikien tukkimista, esteenrakentajan pitää varmistaa, ettei rakenteisiin jää poikasia.

Melua orava ei pelkää. Päinvastoin. Matti Sundelinin kokemukset osoittavat, että eläin nauttii ihmisen seiniin hakkaamisesta.

- Eläin tuntuu rakastavan juoksemista ja tömistelyä seinärakenteissa. Naapurina orava on kovin äänekäs, toteaa Sundelin.

Metsästykseen ei kannata ryhtyä

Vaikka orava on riistaeläin, kaukana ovat ne ajat, jolloin orava oli tavallista riistaa.

Metsästyslain mukaan oravaa voi pyytää joulukuun alusta eteenpäin. Kaupunkialueella ampuma-aseella ei saa kuitenkaan räiskiä. Oravan loukkupyyntikin edellyttää erillistä metsästyskorttia ja pyyntilupaa. Sitä paitsi ministeriön lupa tarvittaisiin siihenkin, että loukulla pyydetty orava siirrettäisiin toiseen paikkaan. Riistaeläintä kun ei voi siirtää omin luvin.

- Tavallisen ihmisen on yksinkertaisesti liian hankalaa torjua oravaa metsästyslain mukaisin keinoin.

Lähteet: YLE Lahti