Suunvuorossa Ilkka Iivari: Anonyymiys ajatteluttaa

Kynäilevä poliisi Kanta-Hämeestä on ylpeä omasta nimestään ja ihmettelee muiden ujoutta. Miksi netin keskustelupalstalla niin mielellään ollaan nimettömiä? Anonyymiyttä osaavat hyödyntää myös rikolliset.

anonymiteetti
Ilkka Iivari.
Ilkka Iivari.YLE

Nimeni on Iivari – Ilkka Iivari, joten helppohan minun on heitellä kommentteja melkein anonyyminä. Eihän minulla ole edes sukunimeä, pelkkiä etunimiä koko litania. Löytyypä suvustani Iivari Iivarinpoika Iivari. Joten kyllä suvussani mielikuvitusta riittää.

Silti minua ihmetyttää jatkuva nimettömyys. Koskaan en ole löytänyt kastettujen nimilistoista Anonyymi Anonyyminpoika Anonyymia tai tytärtä. Silti jokainen keskustelupalsta on täynnä anonyymejä. Ujousko on syynä, että hienotkin ajatukset verhotaan nimettömyyden taakse.

Vaatimattomuus on hyve, kait. Nimettömyyden taakse voi kätkeytyä myös ikäviä ihmisiä.

Kuinka helppoa onkaan kirjoitella rasistisia kommentteja, haukkua toista ja yllyttää mitä mustimpiin tekoihin. Anonyyminä. Miksi tällainen toiminta on erityisessä suojeluksessa? Jaa miten niin. Onko pakko sallia nettiliikenteessä anonyymit palvelimet?

Sähköpostiosoitteen voi rekisteröidä ihan millä nimellä tahansa. Eivät ilmaispalvelimet tarkistele mitenkään meilihenkilön aitoutta. Sen jälkeen voikin lähetellä bittiavaruuden kautta roskapostia urakalla. Voipa herjata entistä läheistäänkin oikein julkisesti. Kukaan ei perään kysele.

Poliisi kyselisi, mutta törmää tähän anonyymipalvelinmuuriin. Milläs selvität kiusankappaleiden tekijät? Joo, tiedän, että se on mahdollista niin kauan kun maailmassa on yksikin maa, jossa se on sallittua. Palvelin viedään sinne ja se on siinä. Voisimme kuitenkin olla hiukan edelläkävijöitä.

Entäs kukas soittelee häirikköpuhelut? Yleensä se on tuttu, mutta tuntemattomasta numerosta se vetelee puheluita. Kymmeniä ja satojakin voi soitella, kun ei puheellaan paljasta itseään. Tekstatakin voi ihan vapaasti ja ihan mitä vain.

Tämäkin on erityisessä suojeluksessa, vaikka säädettiin laki tekstarilla häiritsemisestä. Taas poliisi haluaisi selvittää kiusantekijän. Milläs selvität, kun kukaan ei omista numeroa. Jokaisessa kioskissa myydään prepaid-liittymiä. Tätä täysin nimetöntä puhelinpalvelua käyttävät myös ammattirikolliset suunnitellessaan kunnon rosvouskeikkoja tai huumekauppoja.

Pitäisikö tehdä jotain? Voisi edes yrittää. Muutama vuosi sitten yllytin erään kansanedustajan tekemään kirjallisen kysymyksen viestintäministerille prepaid puhelimista. Arvon ministerin vastaus oli, etteivät kioskin tädit voi kirjata henkilötietoja. Eivät varmaankaan, mutta samat tädit kirjaavat tarkasti tiedot elokuvan vuokraajasta.

Samainen ministeri vakuutti, että poliisille on annettu keinoja selvittää rikoksia. Totta se on. Hyviä keinoja teletunnisteiden saamiset ja puhelinkuuntelut ovatkin. Niistä huolimatta toistaiseksi tuntematon henkilö saa puuhastella ihan rauhassa puhelimiensa kanssa ja suunnitella rikoksiakin.

Kaikesta huolimatta poliisin vihjepuhelimeen saa jättää vinkin nimettömänä. Vihjeiden avulla pyrimme selvittämään, kuka on se toistaiseksi tuntematon henkilö.