1. yle.fi
  2. Uutiset

VTT:n tutkijat: Turvediesel ei täytä EU:n vaatimuksia

Turpeesta tuotettu turvediesel ei VTT:n mukaan täytä EU-kriteereitä, toisin kuin Vapo on aiemmin todennut. Asiasta kertoo Uutispäivä Demari. Professori Ilkka Savolainen sanoo lehdelle, ettei kuivatusta peltoturpeesta valmistettu biodiesel täytä EU:n asettamaa 35 prosentin kestävyyskriteeriä.

luonto
Turpeennostoa
YLE

Kestävyyskriteeri tarkoittaa sitä, että turpeesta voitaisiin valmistaa dieseliä niin, että polttoaineen päästöt jäisivät 35 prosenttia pienemmiksi kuin silloin, kun öljyä jalostetaan dieseliksi.

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen professorin Ilkka Savolaisen mukaan tämä vaatimus ei täyty käytettäessä 100 vuoden aikajännettä. Tavoitteeseen päästäisiin vasta jos valmistuksen hiilihävikkiä pienennettäisiin hiilidioksidin talteenotolla ja varastoinnilla. Varastointi ei kuitenkaan ole kaupallisesti mahdollista vielä vuosiin.

VTT julkaisi vuodenvaihteessa aiheesta tutkimuksen, jossa käsiteltiin dieselin tuotantoa ja sen käytön kasvihuonevaikutuksia 100 vuoden ja 300 vuoden ajalla.

Savolaisen mukaan Vapo on tulkinnut tuloksia 300 vuoden aikajänteellä, ja saanut turvedieselin käytön vaikuttamaan edulliselta heidän kannaltaan. Raportti kuitenkin toteaa, että päätöksenteon energiavalinnoista tulee perustua 100 vuoden tai lyhyempään aikajänteeseen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi