Suomalaiset hurahtivat hilloon

Suomalaiset ovat jälleen innostuneet säilömisestä. Hillosokerin menekki on kasvanut liki kolmanneksen viime kesästä, ja tuote onkin ollut kaupoista tilapäisesti loppu.

Kuva: YLE

Hyvä satokausi ja taantuma on saanut ihmiset leipomaan ja tekemään ruokaa itse aiempaa enemmän.

Viime päivinä onnellinen on ollut se säilöjä, jolle kesämarjojen jäljiltä on jäänyt hillosokeria varastoon. Hillosokeri on nimittäin ollut kaupoista loppu puolisentoista viikkoa. Syynä tähän on ollut se, että tuotteen valmistukseen tarvittava pektiini ja pakkaukset loppuivat tuottajalta kesken kuumimman säilöntäsesongin.

- Tässä kävi niin, että kesän menekki ylitti odotukset. Myimme kesällä hillosokeria noin 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, eikä valitettavasti oltu osattu kaikkien materiaalien osalta varautua tähän, pahoittelee toimitusjohtaja Päivi Paakkarinen Suomen Sokerista.

Säilömisbuumi ja hillosokerin menekki on havaittu myös vantaalaisessa K-supermarket Jättijaossa, jossa hillosokeria on tänä vuonna jo nyt myyty yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä eli 1900 kiloa.

- Tänä vuonna hillosokerin menekki tulee olemaan suurempi kuin viime vuonna, koska vuodesta on vielä useita kuukausia jäljellä, arvioi teollinen vastaava Kirsi Kyllönen.

Hyvä sato ja taantuma kannustavat säilömään

Suomalaisten säilöntäintoa on kasvattanut hyvä satovuosi. Niin metsä- kuin puutarhamarjoja on saatu runsaasti ja omenastakin näyttää toista vuotta peräkkäin tulevan mehevä sato. Tämä ei kuitenkaan pelkästään selitä hillosokerin menekin kasvua.

- Luulisin kyllä, että tässä on myös sitä, että ihmiset tekevät entistä enemmän itse. Se näkyy meillä koko vähittäistuotevalikoiman myynnin kasvuna, kertoo Päivi Paakkarinen Suomen Sokerista.

Sama trendi näkyy muissakin Pohjoismaissa - erilaisia sokerituotteita on myyty yli odotusten tänä vuonna. Taantuma näyttää saaneen suomalaisten lisäksi siis muun muassa ruotsalaiset ja norjalaiset leipomaan ja laittamaan ruokaa itse.

Suomen Sokerista kerrotaan, että hillosokeritoimitukset vähittäiskauppoihin on nyt taas saatu käyntiin ja kuluvan viikon aikana tuotetta pitäisi olla saatavilla jälleen joka puolella maata.