Väitetyt lahjusrikokset jo vanhentuneita?

Pääministeri Matti Vanhasen talohankkeeseen liittyvät Silminnäkijä-ohjelman väitteet ovat saattaneet rikosoikeudellisesti jo vanhentua. Keskusrikospoliisi kertoi tiistaina tutkivansa ylittyykö ohjelman väitteiden perusteella lahjusrikoksen tai -rikkomuksen tutkintakynnys.

talous

TV2:n Silminnäkijä-ohjelma väitti maanantaina pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) saaneen Nurmijärvelle rakentamaansa taloon rakennustarvikkeita, jotka nimeltä mainitsematon rakennusliike on maksanut.

KRP:n apulaispäällikkö Tero Kuremaa arvioi YLE Uutisille aiemmin tiistaina, että vanhentumissääntö voi tällaisessa tapauksessa tulla vastaan. KRP tutkii kuitenkin ensin kaikki tapaukset faktat, ennen kuin mitään päätelmiä tehdään.

YLE Uutisten haastattelema rikosoikeuden professori Terttu Utriainen Lapin yliopistosta muistuttaa, että teon rikosoikeudellinen vanhentuminen on aina kytkeytynyt rikoksen törkeysasteeseen eli siihen, mikä on teosta langetettava maksimirangaistus. Vankeusrangaistus lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa on enintään kaksi vuotta, joten vanhentumisaika on viisi vuotta.

Utriaisen mukaan lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa säädetään rikoslain 30. luvussa, joka on astunut voimaan vuonna 1991. Lakia uudistettiin vuonna 2002.

Toistaiseksi KRP:llä ei ole näyttöä siitä, ovatko maanantai-iltaisen YLEn ajankohtaisohjelman väitteet pääministerin epäillystä lahjusrikoksesta totta.

Lähteet: YLE Uutiset