Kirjailija Anu Kaipainen kuollut

Kirjailija Anu Kaipainen on kuollut. 76-vuotias Kaipainen kuoli varhain tiistaiaamuna kotonaan Helsingissä. Hän kirjoitti uransa aikana yli 20 romaania sekä muun muassa runoja ja näytelmiä.

kulttuuri
Kirjailija Anu Kaipainen. Kuvattu vuonna 2007.
YLE

Vuonna 1933 Muolaassa syntynyt Kaipainen työskenteli ensin äidinkielen opettajana ja kirjallisuuskriitikkona, kunnes ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi kirjoitettuaan läpimurtotyönsä, satunäytelmän Ruusubaletti vuonna 1966 ja romaanin Arkkienkeli Oulussa seuraavana vuonna. Jo tuolloin hän hyödynsi työssään myyttejä, joista tuli hänen tavaramerkkinsä.

Kaipainen sai kirjallisuuden valtionpalkinnon vuosina 1967 ja 1969 sekä valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 1994. Hänen kirjansa Granaattiomena oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2002.

Anu Kaipaisen laajaan tuotantoon kuului kaksi suomalaisista runonlaulajattarista kertovaa romaanimaista teosta, Larin Paraskea käsitellyt Poimisin heliät hiekat, 1979, joka oli ilmestyessään suuri menestys, ja Mateli Kuivalattaren elämää kuvannut Kuin on pitkät pilven rannat, 2000.

Kaipaiselta jäi vain hieman keskeneräinen käsikirjoitus, tämän trilogian päätökseksi tarkoitettu teos Kulkuri ja karjalankiuru, joka kertoo Samuli Paulaharjusta ja itkuvirsien taitaja Anni Lehtosesta. Käsikirjoituksen kohtalo on vielä avoin.

Lähteet: YLE Uutiset