Hyppää sisältöön

Omakotitalo lämpimäksi tuulivoimalla

Korpilahden Leustun kylässä asuva Jalo Pitkänen ei ole lähtenyt taistoon tuulimyllyjä vastaan, vaan pikemminkin niiden puolesta. Hän rakensi pihalleen oman tuulimyllyn.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Jenni Frilander

Korpilahtelainen Jalo Pitkänen on rakentanut pihalleen tuulimyllyn, jolla hän tuottaa sähköä omiin tarpeisiinsa. Lahnajärveltä puhaltavan tuulen avulla kolmen ja puolen kilowatin generaattori jauhaa tuulivoimaa sähköksi kahteen akkuun.

Pitkänen aloitti tuulimyllyn rakentamisen keväällä, ja nyt mylly on jauhanut energiaa jo useamman viikon. Tällä hetkellä omalla sähköntuotannolla toimivat pihavalot, mutta kaapelinkaivuuta vaille on se, että tuulimylly lämmittää omakotitaloa. Kokeilunhalu ajoi kekseliään miehen tähänkin yritykseen.

- Vanhuus ei tule yksin. Se teettää kaikkia hulluuksia. Kokeillaan. Jos tuulee niin sähköä tulee, mutta jos ei tuule niin ei tule. Jos keskuslämmityksen varaaja lämpeää, niin sinä päivänä pääsee emäntä huokeammalla. Ei tarvitse lämmittää, kertoo Pitkänen.

Eikä siinä vielä kaikki

Tuulimylly ei ole ainoa todiste Pitkäsen kädentaidoista. Pihalta löytyy myös kokoelma betonisia eläimiä, oma uimalampi ja perässä vedettävä sauna sorsastusreissuja varten. Sen verran saunominen Pitkäselle maistuu, että tuulimyllyynkin alakertaan on tarkoitus rakentaa saunan lauteet.

- Myrskysäällä voisi sitten saunoa siellä, Pitkänen kaavailee.