Intiassa pahin kuivuus liki 40 vuoteen

Intia kärsii pahimmasta kuivuudesta sitten vuoden 1972, kertovat maan viranomaiset. Monsuunisateita on tänä vuonna saatu 23 prosenttia keskimääräistä vähemmän.

Ulkomaat

Intiassa on 235 miljoonaa maanviljelijää, joille huono monsuunikausi saattaa merkitä taloudellista katastrofia. Kuivuus on jo tärvellyt Intian riisi-, ruokosokeri- ja maapähkinäsatoa. Veden puute haittaa myös vesivoiman tuotantoa ja viljelmien talvikastelua.

- Monsuuni on tänä vuonna ollut erittäin huono, sano P.K. Bandhopadhyay Intian meteorologiselta laitokselta uutistoimisto AFP:lle.

Sadepulan ennakoidaankin kuristavan Intian talouskasvua tänä vuonna. Peruselintarvikkeiden kuten sokerin hinnat ovat ponnahtaneet korkeiksi.

Intian pääministeri Manmohan Singh sanoi viime kuussa, että kuivuudesta huolimatta maan ruokavarannot ovat niin hyvät, ettei kukaan joudu kärsimään nälänhätää.

Neljän kuukauden monsuunikausi päättyi virallisesti keskiviikkona. Etelän niemimaalla sademäärä poikkesi vain seitsemällä prosentilla keskimääräisestä, kun taas luoteisosissa vajaus oli jopa 36 prosenttia.

Vuonna 1972 sademäärä alitti keskiarvon jopa prosentilla. Muita huonoja sadevuosia Intiassa ovat olleet 2002, 1987 ja 1979.

Lähteet: AFP