Hyppää sisältöön

Miljardööri-klovni ampaisi avaruuteen

Kazakstanin Baikonurista on laukaistu huoltoraketti kansainväliselle avaruusasemalle. Sojuz-avaruusaluksen mukana maksavana matkustajana on kanadalainen Guy Laliberté, joka on maailmankuulun Cirque du Soleil -sirkuksen perustaja. Laliberté oli pukeutunut punaiseen klovnin tekonenään, kun hän lähti hotellistaan laukaisualustalle.

Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

50-vuotiaan kanadanraskalaisen tavoite oli olla ensimmäinen klovni avaruudessa. Kaksitoistapäiväisestä matkasta avaruusasemalle Laliberté pulittaa reilut 20 miljoonaa euroa.

Miehistöön kuulu myös amerikkalainen astronautti Jeffrey Williams ja venäläinen kosmonautti Maxim Surajev. Miehistöhotellin ulkopuolella tunnelma oli poikkeuksellisen riehakas, kun paikalliset ja Kanadasta saapuneet saattajat niin ikään kaivoivat punaiset nenät esiin ja osoittivat suosiota miehistölle.

Riehakkuus vaikutti tarttuvalta, sillä kiivetessään Sojuz-avaruusalukseen miehistön jäsenet puhkesivat laulamaan 70-luvun pophittiä Mammy Blue.

Laliberté saattaa olla viimeinen yksityinen avaruusmatkustaja kansainväliselle avaruusasemalle moniin vuosiin. Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on lopettelemassa huoltolentoihin käytettyä sukkulaohjelmaansa, jolloin huolto jää Sojuz-alusten harteille.

Tilaa avaruusturisteille on vasta, kun NASA käynnistää sukkuloita seuraavan rakettiohjelmansa, luultavasti ensi vuosikymmenen loppupuoliskolla.