Suunvuorossa Mikko Ruskeala: Lainsäädäntö ei tue lähiruuan tuottamista

Hartolalaisen Mikko Ruskealan mielestä nykylainsäädäntö ei edistä lähiruuan tuottamista, vaan saattaa jopa estää sen. Pakinoitsijan mukaan on sääli, että Suomeen tuodaan esimerkiksi ruista, kun samaan aikaan meillä käytetään viljaa lämmitykseen.

lähiruoka
YLE

Kustaa Vilkuna kertoo kirjassaan vuotuinen ajantieto tiistaina vietettävästä Mikkelin ja Mikon päivästä, että Inkeristä Kainuun perukoille ulottuvalta alueelta on n. 100 tietoa Mikkelin-pässistä, joka teurastettiin ja syötiin Mikon päivänä juhla-ateriana oluen ja muiden höysteiden kera. Lähiruokaa siis aidoimmillaan.

Nykyisin lähiruuasta puhuttaessa tulee mieleen, mitä se lähiruoka oikein on ja milloin se muuttuu kaukoruuaksi. Ennen lähiruualla tarkoitettiin maakunnassa tuotettua ruokaa. Nyt joku on määritellyt, että kaikki Suomessa tuotettu ruoka on lähiruokaa. Voihan sitä niinkin ajatella, koska kouluperunoita tuodaan Puolasta Pohjanmaan lakeuksien reunalla olevaan kouluun.

Mikkelin pässiä ei teurasteta enää kotona, vaan se tuodaan Uudesta -Seelannista. Härän lihat tuodaan Brasiliasta, suurin osa rukiista Keski-Euroopasta ja Venäjältä. Samaan aikaan meillä Suomessa poltetaan viljaa lämmitykseen ja tulkitaan EU:n säännöksiä erittäin tiukasti. Nykyisin voimassa oleva lainsäädäntö ei varmasti edistä lähiruuan tuottamista, vaan saattaa jopa estää sen.

Multaperunoita ei saa ruuaksi keittiössä valmistaa, ellei niitä varten ole rakennettu keittiöön erityistä tilaa. Sama säädös toteaa myös, että keittiössä pitäisi olla henkilökuntaa, jotka osaavat juureksia käsitellä. Mikä tarkoittaa varmaankin hygieniapassin suorittamista ym. diplomeja, jotka maksavat satoja euroja.

Tilalla kasvatettua, mutta teurastamolla leikattua ja vakuumiin pakattua lihaa ei saa tilalta myydä, ellei ole erillistä tilaa, josta se myydään. Tässä tilassa tulee olla eteinen, siivouskomero, jossa vesipiste peseytymiseen ja lisäksi toinen vesipiste, joka ei ole komerossa. Lisäksi tulee olla n. kolmekymmentäsivuinen omavalvontasuunnitelma, jossa on kaikki mahdollinen ja mahdoton luetteloitu, jota viranomaiset valvovat.

Tuottajan näkökulmasta tuntuu todella siltä, että päättävät poliitikkomme eivat ymmärrä kaikkea, mistä päättävät, vaan hyväksyvät EU:sta tulleet säännökset niitä lukematta. Pelkät pitkät puheet lähiruuan puolesta eivät edistä yhtään lähiruuan tuotantoa. Nyt olisi viimein aika siirtyä puheista tekoihin, ennen kuin se on liian myöhaistä.

Tässä yhteydessä on monta kertaa puhuttu yhteen hiileen puhaltamisesta. Mutta sitä on tehty nyt niin, että on puhallettu nuotion eri puolilta, jolloin kaikki ovat saaneet tuhkat silmilleen ja tulleet sokeiksi ulkopuolisille vaikutteille. Nyt on puhallettava yhteen hiileen samalta puolelta - se saa nuotion syttymään ja sitä kautta talouden kasvuun.