Lauritsalan kouluruoasta ei löytynyt homemyrkkyjä

Raaka-aine- ja elintarvikenäytteiden hometoksiiniselvitys tehtiin Evirassa Helsingissä. Epidemian syytä pyritään selvittämään myös opettajille ja oppilaille tehdyllä kyselyllä.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen laatiman kyselyn vastausten avulla pyritään tilastollisesti selvittämään, oliko jollain tarjotulla ruualla yhteyttä epidemiaan.

Hometoksiiniselvityksen lisäksi ruoasta on otettu mikrobiologiset näytteet. Ne olivat olivat puhtaita.

Osa Lauritsalan koulun yläluokkien oppilaista sai 4. syyskuuta perjantaina vatsaoireita kouluruokailun jälkeen. Lauritsalan yläluokilla on 444 oppilasta, joista 185 ilmoitti koululle saaneensa vatsaoireita. Suurin osa oireita saaneista oppilaista oli syönyt ohrapuuroa. Ohrapuuron rinnalla vaihtoehtoisena ruokalajina tarjottiin kebabkiusausta. Vatsaoireita oli vain oppilailla.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi otti näytteet ruoasta heti oireiden ilmaannuttua perjantaina sekä lisänäytteitä seuraavana maanantaina.

Koulun rehtorin Jaakko Kososen mukaan epidemia ei ole huonontanut oppilaiden ruokahalua.

- Hyvin näytti tänäänkin (maanantaina) ruoka maistuvan oppilaille.

Hän ei myöskään usko oppilaiden vedättäneen koulun henkilökuntaa.

- Kun tilanne alkoi, minulle tuli useammalta opettajalta tieto, että luokassa on oppilaita, jotka valittavat mahakipua. Ihmettelen miten oppilaat olisivat voineet viestittää toisilleen.

Yksi vaihtoehto voisi olla, että oppilaat ovat laittaneet tietoa toisilleen kännyköillä. Siihenkään Kosonen ei kuitenkaan usko.