Täysikuu työllistää kätilöitä ja poliisia

Kuun kasvun ja pienenemisen muistaminen on ollut entisajan ihmisille elintärkeää, koska mm. kylvöt ja niitot on aina ajoitettu kuun mukaan. Mutta kuka vielä nykyään jaksaa olla kiinnostunut kuun vaiheista, ja miten ne muka vaikuttavat tämän päivän ihmisen elämään?

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Saksankielinen maailma tietää kaiken kuusta. Siellä lääkärit, kampaajat ja jopa poliisit seuraavat kuun vaiheita tarkkaan, koska esimerkiksi täydenkuun vaikutukset näkyvät ihmisissä selvästi. Kätilöillä on kädet täynnä työtä, ja poliisit lisäävät partioitaan.

Kun kuututkija Anne Pöyhönen soitti suomalaiselle poliisiasemalle kysyäkseen kuun vaikutuksia täällä, hänelle vastattiin: "Voi kuule, kyllä me putkan täyttöasteesta tiedetään koska on täysikuu".

Ei kuitenkaan kuuhullu

Kuututkija Anne Pöyhönen ei kutsuisi itseään kuuhulluksi.

- Se on jo vanhaksi jäänyt termi. Mielenterveyden sairaudet on eritelty ja niille on kaikille nimensä ja oireensa. Kuuhulluudelle ei jäänyt oikeastaan mitään muuta, kuin että valvottaa. Minä satun olemaan niitä ihmisiä, joita ei valvota, Pöyhönen kertoo.

Monia täysikuu kuitenkin valvottaa.

- Sen mukaan mitä olen kuullut, lähes puolet ihmisistä valvovat täydellä kuulla. Täydellä kuulla on hyvä järjestää juhlia, koska puolet naapurustosta valvoo. Runonlausuntailta, hyvät syömingit ja juomingit on hyvä järjestää silloin, kun ihmisillä on energiaa ja he jaksavat valvoa, Pöyhönen ehdottaa.

Kiinnostus lähti kukista

Lapsuudessaan Anne Pöyhönen kasvoi äitinsä kauppapuutarhan parissa.

- Niissä kukkasissa ei ollut mitään järkeä. Ne kasvoivat miten halusivat ja mitä vauhtia halusivat. Sitä samaa ei pystynyt toistamaan, vaikka oli sama siemen, multa ja keinolannoite, Pöyhönen kuvailee.

- Tehtyäni tietokonehommia Suomessa ja ulkomailla vuosia, törmäsin vahingossa kuukirjoihin. Siitä heräsi ajatus, että kyllä Suomessakin on täytynyt olla tietoa siitä, että kuu vaikuttaa kasveihin ja luontoon.

Pöyhönen lähti kansanperinnearkistoon tutkimaan suomalaista kuutietoutta ja jäi sille tielleen. Tietoa löytyi paljon, ja pikku hiljaa Pöyhönen huomasi, että tiedosta voisi koota kirjan. Niin syntyi Yläkuu ja alakuu - ajoituksen taito suomalaisessa kansanperinteessä -teos.

- Arkistoista löytyy perimätietoa siitä, mitä töitä on hyvä tehdä silloin kun kuu kasvaa ja mitä töitä tehdään kun kuu vähenee. Ajoituksesta siinä on kysymys, että osataan tehdä töitä silloin kun luonto antaa siihen parhaan mahdollisuuden.

Odotetaan kuin kuuta nousevaa

Vanha sanonta "odottaa kuin kuuta nousevaa" kuuluu monen suomalaisen suusta edelleenkin. Sanonnan juuret ovat kuun vaihtelun hyödyntämisessä.

- Siitä sanonta lähti liikkeelle, että tiettyjä töitä ei voitu tehdä laskevan kuun aikaan. Tiedettiin kokemusperäisesti, että tulos on niin paljon huonompi, ettei se kannata. Eli kun kuu on nouseva, niin silloin luonnossa kasvuvoima nousee ylös, Anne Pöyhönen selventää.

Nyt, syyskuun lopussa mennään kasvavan kuun vaiheessa.

- Tällä hetkellä kuu on ollut lähes täysin näkymättömissä, hyvin alhaalla radallansa. Uusi kuu syntyi reilu viikko sitten. 4. lokakuuta on täysikuu eli siinä ollaan menossa, kasvavaa kuuta.

Tähän aikaan on siis hyvä nostaa satoa ylös.

- Perunan viljelystä sanottiin neljän sanan sananlasku, että alakuulla alas, yläkuulla ylös. Eli nyt olisi se perunannoston aika. Alakuulla istutetaan, että kasvu lähtee alas mukuloihin, eikä tee vartta. Myös siemenperuna mätänee silloin pois, tulee paljon mukuloita. Sama peruna nostetaan myös tähän aikaan ylös kellariin ja se säilyy paremmin yläkuulla nostettuna.

Saunavihdan teko on pyhä asia

Saunavihta on suomalaisille pyhä asia, ja se täytyy tehdä oikein. Vihta on rituaali saunomisen ohella.

- Sen takia vihta-asioissa perimätieto on säilynyt sitkeästi. Odotetaan, että kevät on päässyt keskikesään, juhannuksen tienoille ja sen jälkeiselle kasvavan kuun ajanjaksolle. Siihen aikaan kerätyt yrtit ja koivunlehdet eivät kuivu liian kuivaksi, koska yläkuu on tuoreaika. Se säilyttää sen verran tuoreutta ja kosteutta, että siinä säilyy väri, tuoksu ja se pysyy kiinni siinä oksassansa se lehti, Anne Pöyhönen kertoo.

Pöyhösen mukaan myös yläkuulla leikatut hiukset kasvavat nopeammin, kuin alakuulla leikatut.

- Tästä on lääketieteellisiä tutkimuksia paljon. Ihmisessä tapahtuu kuun vaiheitten mukaan erittäin paljon asioita. Kasvavan kuun aikana ihmisen elimistö vetää sisäänpäin nesteitä, turvotusta. Vitamiinit ja ruoka imeytyvät paremmin. Koska kasvavalla kuulla vedetään sisäänpäin kaikkea, myös hiusten kasvu lisääntyy. Ja kuka tämän huomaa, ellei parturikampaaja, jonka asiakkaat tulevat välillä nopeammin takaisin ja välillä hitaammin.

Hyötyä myös kaupunkilaisen elämään

Anne Pöyhönen hyödyntää kuutietouttaan myös arkielämässään,

- Jos ostaa basilikaruukun ja laittaa sen ikkunalaudalle, niin kasvavan kuun aikana siitä voi nipsiä pitsan päälle lehtiä. Mutta kun vähenevän kuun viimeisinä päivinä katkot siitä oksia, niin saa ostaa uuden basilikan. Myös esimerkiksi sieniä tulee aina yläkuun alussa. Satoi tai ei, syyskuun yläkuussa kannattaa lähteä metsään, silloin tulee paljon sieniä kerralla.