1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Savossa rauhallinen leväkesä

Etelä-Savon järvien levätilanne oli kuluneena kesänä jonkin verran keskimääräistä rauhallisempi. Levähavaintoja saatiin Etelä-Savosta kesän aikana kaikkiaan 30 kappaletta. Havainnot olivat pääosin pieniä tuulen kasaamia paikallisesiintymiä.

levät
YLE / Petri Vironen

Pitkien yhtäjaksoisten hellejaksojen puuttuminen hillitsi levien kasvua ja levälauttojen syntymistä koko kesän ajan.Etelä-Savon ympäristökeskus seurasi kesän ajan viikoittain alueensa levätilanteen kehittymistä viidellätoista seurantakohteella.

Levähavaintoja tehtiin myös havaintoverkoston ulkopuolisilla järvillä. Etelä-Savossa ympäristöviranomaisille tulee vuosittain noin 30-70 leväilmoitusta eri järvistä. Näistä 60-90 % on sinilevien ja loput 10-40 % muiden levien aiheuttamia.

Havaintoja myös suopursuruosteesta

Kuusen suopursuruosteen itiöitä esiintyi heinäkuun jälkipuoliskolla jonkin verran muun muassa Pihlajaveden ja Puruveden alueilla sekä Mikkelin ympäristössä, mutta esiintymät eivät lisääntyneet elokuun alussa.

Suopursuruoste värjää veden pinnan ruskeaksi tai ruosteenpunaiseksi ja esiintymä voi muistuttaa alkukesäisiä siitepölyesiintymiä tai leväesiintymää.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi