1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Zelayan kannattajia pidätettiin Hondurasissa

150 poliisia ja sotilasta tyhjensi syrjäytetyn presidentin Manuel Zelayan kannattajien valtaamia hallintorakennuksia keskiviikkona. Viranomaiset pidättivät 54 aktivistia.

Ulkomaat
Keskellä kuvaa oleva Zelayan kannattaja nostaa kätensä ilmaan.
150 poliisia ja sotilasta tyhjensi syrjäytetyn presidentin Manuel Zelayan kannattajien valtaamia hallintorakennuksia keskiviikkona. Viranomaiset pidättivät 54 aktivistia.EPA / Ulises Rodriguez

Hondurasin vallankaappausta vastustavat aktivistit ovat pitäneet joitakin toimistorakennuksia hallussaan koko kolme kuukautta kestäneen vallankaappauksen ajan. Aktivistit vaativat esimerkiksi pienviljelijöiden oikeuksien parantamista.

Väliaikainen hallitus on kiristänyt otettaan Hondurasista, sen jälkeen kun syrjäytetty presidentti Manuel Zelaya palasi maahan reilu viikko sitten. Sunnuntaina Hondurasissa julistettiin hätätila, jonka nojalla siviilien oikeuksia on rajoitettu ja poliisin toimivaltaa lisätty.

Hätätilan julistamista on laajasti kritisoitu niin Hondurasissa kuin ulkomaillakin, mutta poliisin edustajan mukaan hätätila pysyy voimassa. Yhdysvallat on kritisoinut myös Zelayaa palaamisesta Hondurasiin ilman etukäteistä sopimusta.

Lähteet: AP; Reuters