TV2 selvensi Silminnäkijä-ohjelman väitteitä

YLE TV2 on hieman täsmentänyt Silminnäkijä-ohjelmassa esitettyjä, Matti Vanhasen taloon liittyviä väitteitä. Ajankohtaisjournalismin päällikön Jyrki Richtin mukaan kyse ei ollut Vanhasen mainitsemasta tuppeensahatusta puutavaraerästä, vaan korkealaatuisesta erikoishöylätystä puutavarasta. Richt sanoo heidän luottavan lähteeseensä, mutta korostaa lähdesuojan olevan vapaan tiedonvälityksen yksi kulmakivi.

talous
Matti Vanhasen talo kuvattuna ulkopuolelta.
Matti Vanhasen talo kuvattuna ulkopuolelta.YLE

Richt antoi keskiviikkona ohjelmaa koskevan tiedotteen, kun pääministeri Matti Vanhanen ja keskustan eduskuntaryhmä ovat vaatineet Yleisradiolta täsmennyksiä väitteisiin, joita esitettiin YLE TV2:n Silminnäkijä-ohjelmassa Matin talot viime maanantaina.

Richt korostaa tiedotteessaan, että lähdesuoja on vapaan tiedonvälityksen yksi kulmakivi. Lähdesuojaa murtamatta joitakin lisätietoja voidaan Richtin mukaan kertoa.

Richt toteaa, että kyse on korkealaatuisesta erikoishöylätystä puutavarasta. Tavaran hinta oli huomattava, toisin sanoen se ylitti työpäällikön hyväksymisvaltuudet. Työpäällikkö vastasi rakennusliikkeessä useista työmaista yhtä aikaa, muun muassa osasta niiden materiaalihankintoja.

Jo maksuun lähtenyt – ja työpäällikön hyväksymä – lasku palautettiin reskontrasta takaisin. Laskuun piti saada ylemmän portaan hyväksyntä. Kun siinä vaiheessa paljastui, mille työmaalle tavara oli menossa, lasku meni ylemmässä portaassa läpi, hän selostaa. Richt kertoo tiedotteessaan myös, että tavara oli tarkoitettu eri kohteeseen mitä laskussa oli yksilöity.

Richt korostaa, että ohjelman päätarkoitus ei ollut kertoa lautakuormasta.

- Sen päätarkoitus oli avata mekanismi, jolla asuntoja on rakennutettu. Tämä oli yksi asiaan liittyvä yksityiskohta, joskin yhteiskunnallisesti merkittävä. Olisi kaikille helpompaa, jos ikävistä asioista ei tarvitsisi kertoa. Mutta silloin emme elä vapaassa demokratiassa, Richt sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset