1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ainakin sata kuoli Indonesian järistyksessä

Indonesiaan kuuluvaa Sumatran saarta ravisutti iltapäivällä voimakas maanjäristys, jossa kuoli ainakin sata ihmistä. Aiemmin illalla arvioitiin, että jopa tuhansia ihmisiä olisi jäänyt loukkuun rakennusten raunoihin.

Kuva: Reuters-TV

Järistysalueelta saadut arviot kuitenkin vaihtelevat. Indonesian katastrofiviranomaisten edustaja arvioi myöhemmin illalla Suomen aikaa, että 100 - 200 ihmistä on saanut surmansa. Hän sanoi noin viidensadan rakennuksen romahtaneen ja sadan ihmisen jääneen loukkuun.

Indonesian terveysministeriön edustaja arvioi aiemmin uutistoimisto AFP:lle, että raunioissa olisi tuhansia ihmisiä.

Keskiviikkona iltapäivällä sattuneen järistyksen voimakkuus oli Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen mukaan 7,6 magnitudia. Sen keskus oli Sumatran rannikon edustalla noin 50 kilometrin päässä Padangin rannikkokaupungista.

Terveysministeri Siti Fadilah Suparin mukaan Padangissa on sortunut muun muassa kaksi sairaalaa ja ostoskeskus. Hän kuvasi tapahtunutta pahemmaksi onnettomuudeksi kuin vuonna 2006 Yogyakartassa sattunut järistys. Tuolloin yli 3 000 ihmistä kuoli.

Indonesialaiset televisiokanavat ovat näyttäneet kuvaa laajasta tuhosta ja rauniokasoista Padangissa. Metro-televisiokanavan mukaan kaupungin lentokentän katto olisi sortunut. Pimeys ja sade vaikeuttavat pelastustöitä, ja tuhojen koko laajuus selvinnee vasta torstaipäivän valjettua.

Järistys tuntui myös muun muassa Indonesian pääkaupugin Jakartan korkeissa rakennuksissa sekä satojen kilometrien päässä Singaporessa ja Malesiassa.

Järistyksen jälkeen ehdittiin antaa tsunamivaroitus, mutta se peruttiin pian.