1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. porkkanat

Pellosta nousee puolen kilon porkkanoita

Juureksista ja vihanneksista saadaan paikoin ennätyssuuri sato. Jämsänkoskella Pekin tilalla nostetaan tänä vuonna kaksinkertainen määrä porkkanaa viime vuoteen verrattuna. Porkkanasato on paitsi runsas, myös muhkea: pellosta on noussut yli puolen kilon porkkanoita.

Näin komeita porkkanoita nousee pellosta Jämsänkoskella. Kuva: YLE Keski-Suomi

Keski-Suomi elää muualta maasta tuotavista juureksista. Omaa vihannesviljelypinta-alaa Keski-Suomessa on vain noin 60 hehtaaria. Tärkeimmät viljelykasvit ovat porkkana, kaali, tarhaherne ja sipuli.

- Pienten viljelyalojen vuoksi Keski-Suomessa ei ole vaaraa, että juurekset jäisivät korjaamatta, vaikka hyvä sato on pudottanut tuottajahinnan alhaiseksi, sanoo erikoisviljelyneuvoja Marjo Marttinen Pro Agriasta.

Keski-Suomen vihannesviljelijöistä osa on torikauppias -tyyppisiä. Marttisen mukaan he ovat pääosin jo satonsa korjanneet ja myyneetkin. Toinen osa viljelijöistä on sopimustuottajia, jotka tuottavat vihannekset jatkojalostukseen, joko omassa yrityksessä tai muille. Heidän tuotteilleen reitti on selvä ja hintakin etukäteen sovittu. Käytännössä esimekriksi kaikki maakunnassa viljelty kaali menee Vaissi Oy:n jalostettavaksi Keuruulle.

Juurespula ei uhkaa

Hyvä sato on pudottanut tuottajahinnan niin alhaiseksi, että joillakin alueilla juurekset ovat vaarassa jäädä korjaamatta. Tämä ei uhkaa keskisuomalaisten juuresten saantia, uskoo erikoisviljelyneuvoja Marjo Marttinen Keski-Suomen Pro Agriasta

- Varmasti varastoihin valtakunnan tasolla otetaan riittävästi tavaraa, markkinoita vastaava määrä. Normaalivuosinakin omasta viljelystä jäävää vajetta on Keski-Suomessa paikattu tuomalla kasviksia oman maakunnan ulkopuolelta, sanoo erikoisviljelyneuvoja Marjo Marttinen.

Jämsänkoskella ennätyssato

Jämsänkoskella Hopsun kylässä porkkanaa ja sipulia viljelevä Raili Pekki kertoo, että pelloilta korjataan tänä vuonna ennätyssatoa. Viime vuoteen verrattuna pellosta nousee tuplamäärä porkkanaa.

-Oman viljelyaikani runsain sato. Ja kokokin on komeaa, olen nostanut pellosta jopa puoli kiloa painavia porkkanoita, kertoo Pekki.

Pekki viljelee porkkanaa neljän hehtaarin alalla. Hän valmistaa kasvattamistaan porkkanoista raasteet, soseet, kuutiot ja viipaleet. Lisäksi tilalla jatkojalostetaan sipulia ja lanttua. Tuotteille on ostaja valmiina.

-Tällä hetkellä olen onnistunut solmimaan sopimuksen Jämsän kaupungin kanssa ja toiminut heidän kanssaa jo monta vuotta, kertoo Pekki.