Porin Taidemuseon digiprojekti tuo taiteen tietokoneeseen

Tulevaisuudessa voi Porin Taidemuseon nettisivuilta tarkistaa vaikkapa Yoko Onon kohunäyttelyn avajaisiin liittyvää materiaalia. Myös muiden museoiden arkistot avautuvat nettiin, kun tähän tähtäävä Kansallinen digitaalinen kirjasto aikoinaan saadaan valmiiksi.

museot
Valokuvien digitointia Porin Taidemuseossa.
YLE / Tuuli Liekari

Opetusministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanke alkoi viime vuonna. Sen tavoitteet ovat kirjastojen, arkistojen ja museoiden keskeisten kansallisten tietovarantojen saatavuuden ja käytettävyyden edistäminen tietoverkoissa sekä sähköisten kulttuuriperintöaineistojen pitkäaikaissäilytysratkaisujen kehittäminen.

- Suurhanke on haasteiden edessä, sillä pelkästään museoalalla on yli 40 keskenään suurimmaksi osaksi yhteensopimatonta tallennusjärjestelmää, kertoo Porin Taidemuseon johtaja Esko Nummelin.

Nummelinin mukaan kolmenkymmenen vuoden aikana Porin Taidemuseoon on ehtinyt kertyä valokuvia noin 80 tuhatta kappaletta, joista viitetietokanta on 60 tuhannesta valokuvasta.

- Media-arkisto on laaja kokonaisuutena ja sen lisäksi tietenkin muu dokumenttiaineisto, joka kaikki oikeastaan täytyy tänä päivänä saada digitaaliseeen muotoon, jotta se olisi myös yleisön saavutettavissa.

Verkostoituminen ei syö kävijöiden määrää

Porin Taidemuseon urakka liittyy opetusministeriön viime vuonna käynnistämään suurprojektiin sekä laajempaan eurooppalaisen digitaalisen kirjaston luomiseen. Tarkoituksena on tuottaa yksi yhteinen käyttöliittymä kaikille muistiorganisaatioiden tallennusaineistolle ja toisaalta varmistaa myös sitten tämä aineiston pitkäaikaissäilytys. Hankkeen pitäisi olla valmiina jo muutaman vuoden kuluttua, mutta haasteita riittää: laajan aineiston digitalisoinnin priorisointi, tekijänoikeuksista huolehtiminen ja moninaisten järjestelmän yhteensovittaminen.

-Tänä päivänä on olennaista se, että jokaisen toimijan täytyy olla myös tietyllä tavalla verkossa. Jos et ole verkossa, et ole olemassa. Kyllä näiden keskeisten aineistojen täytyy olla verkon kautta tallennettavissa, sanoo Esko Nummelin.

Nummelinin mukaan verkostoituminen ei tule syömään museolta kävijöitä.

- Ilmassa on pelko siitä, kannattaako museota enää ylläpitää ja kuka tulee museoon, jos aineistot ovat verkossa. Itseasiassa tuo pelko on kuitenkin jo nyt eurooppalaisittan osoittautunut virheelliseksi. Käy aivan päinvastoin. Yleisö osaa hakeutua verkossa sijaitsevan aineiston ääreen ja toisaalta kiinnostuu alkuperäisestä esineestä. Sehän on museon voima ja on jo nähty että tämä lisää museokävijöiden määrää, Nummelin toteaa.

Lähteet: YLE Satakunta / Pertti Pitkonen & Tuuli Liekari