Suunvuorossa Marja Koivula: Aurinko ja tuuli eivät kasvata hiilijalanjälkeä

Melu- ja valosaaste on tuttua Päijät-Hämeen liiton kehittämisjohtajalle Marja Koivulalle, joka Suunvuorossaan kertoo pyrkimyksistään pienentää hiilijalanjälkeään. Uusiutuvaa energiaa käyttämällä hän pääsee lähemmäksi matalaenergistä elämäntapaa, jonka maakuntavaltuusto on asettanut tavoitteeksi Päijät-Hämeessä.

hiilijalanjälki

Lauantai-iltana makasin selälläni laiturilla ja katselin kiikarit silmillä taivaalle. Aikoihin en ole nähnyt niin kaunista taivasta; linnunrata kulki taivaan lakipisteen poikki ja sen vyössä näkyi Kassiopeia ja lukemattomia tähtiä ja tähdistöjä, joiden nimiä en tiedä. Haltioituneena ihailin näkymää, jollaisia muistin kaukaa lapsuudesta.

Tähtitaivaan ihmeen mahdollisti syrjäinen valoton Saimaan saari. Intomme valaista ympäristömme myös yöaikaan ja maaseudullakin on peittänyt luonnon ihmeitä näkyvistämme. Kiiltomatojakin näkee harvoin. Halpaa ja helppokäyttöistä energiaa virtaa mitä erilaisimpiin laitteisiin, jotka tuottavat valon lisäksi lämpöä, kylmää, ääntä, liikettä, voimaa, ilmanvaihtoa, uskomatonta pesutulosta jne. Kaikki nämä laitteet aiheuttavat toivotun vaikutuksen ohella useimmiten myös ei toivottuja ääniä. Hiljaisuutta pitää lähteä etsimään kauaksi muista ihmisistä ja heidän liikennereiteistään.

Kun nykyään emme tule toimeen ilman kännykkää, läppäriä, IPodia, kameraa tai muita vempaimia, tarvitaan erilaisia ladattavia akkuja ja virtaa myös luontoretkellä ja lomanvietossa. Onneksi insinöörit ovat keksineet ratkaisuja näihin ongelmiin. Itse olen tutustunut viime kesinä aurinkopaneeleihin, tuuligeneraattoriin ja inverttereihin, joiden avulla vesillä paatissakin voi säilyttää yhteydet ulkomaailmaan ja turvata valon ja muun sähkövirran saannin. Sähköpostiriippuvaiselle on ollut loistava keksintö langaton laajakaista, joka pelaa uskomattoman syrjäisilläkin vesillä.

Aurinkopaneelit ja tuuligeneraattori ovat taanneet tarpeellisen ja välillä vähän tarpeettomankin sähkövirran saannin. Kun sähköä on ollut käytettävissä vain rajallinen määrä, sen käyttöä tulee seurattua ja turhat valot ja sähkölaitteet sammutettua silloin kun niitä ei juuri tarvita. Invertteri on se vekotin, joka muuntaa aurinkopaneelien ja tuuligeneraattorin tuottaman virran pienjännitelaitteilla käyttökelpoiseksi. Invertterin kaukosäädin on meidän huushollissa saanut lempinimen virtahiiri. Kun virtahiiri on poissa päältä, tiedämme, että sähkönkulutuksemme on sillä hetkellä nollassa. Latausvirran saantia on mukava seurata eri valaistus- ja tuuliolosuhteissa ja käytettävissä olevan sähkövirran määrä näkyy myös mittarista.

Aurinko- ja tuulienergia ovat meillä täysin äänettömiä energiantuottamismuotoja. Osa tuuligeneraattoreista synnyttää kauemmaksikin kantautuvaa suhinaa, mutta äänettömiäkin on. Kaikki ne kuitenkin voittavat lähes äänettöminä agregaatit, jotka ovat vihonviimeinen keksintö järvimaisemassa. Eräs isäntä oli rakentanut huvilansa ympäristöön oikein katuvalot ja agregaatti jyrisi pitkin yötä peittäen lomanviettäjältä luonnon äänet.

Auringon ja tuulen tuottama energia ei pahasti kasvata hiilijalanjälkeämme. Niitä käyttämällä olen päässyt paljon lähemmäksi matalaenergistä elämäntapaa, jonka Päijät-Hämeen maakuntavaltuusto on asettanut tavoitteeksi koko maakunnassa. Suosittelen kaikille teille, joita ilmastonmuutoksen hillintä mietityttää.

Lähteet: Marja Koivula