Ruskahuippu saapuu Etelä-Suomeen

Komein ruskahuippu osaa Hämeeseen yleensä syyskuun viimeisinä tai lokakuun ensimmäisinä päivinä. Vaahterat ovat nyt komeimmillaan.

ruska
Vaahteran ruskaa Hämeenlinnassa 2009
Vaahteran ruskaa Hämeenlinnassa 2009YLE / Markku Karvonen

Syksy on ollut melko lämmin eikä kunnon yöpakkaksia syyskuulle sattunut. Ruskavuosi ei ole parhaasta päästä, mutta väriä riittää silti. Valon vähetessä ja lämpötilan pudotessa yhteyttäminen loppuu, jolloin lehtivihreä alkaa hajota. Lehden muut väriaineet, kuten oranssinpunaiset karotenoidit ja keltaiset ksantofyllit, pääsevät näkyviin.

Puut ovat käyttäneet paljon energiaa lehtivihreän muodostamiseen, ja ne kykenevät siirtämään lehtivihreän talteen runkoon uudelleen käyttämistä vaerten. Samalla puu siirtää putoaviin lehtiin kasviin kertnyneitä epäpuhtauksia.

Ruska osuu eri alueille ja puu- ja pensaslajeille eri aikoihin. Ruskan ajankohta vaihtelee samalla alueella kasvavan saman lajin yksilöidenkin kesken. Tähän vaikuttavat kasvupaikka ja puun geenit. Toisilla puulajeilla ja yksilöillä ruskaantuminen kestää jopa viikkoja, ja toiset ruskaantuvat ja tiputtavat lehtensä muutamissa päivissä.

Ruska etenee syksyisin pohjois-etelä suuntaan 500 km kymmenessä päivässä. Etelä-Suomen läänissä ruskahuippu on vasta syyskuun viimeisinä ja lokakuun ensimmäsinä pävinä. Ruskan ensimerkkejä voi havaita Lapissa jo jälkimmäisellä puoliskolla ja Etelä-Suomessakin syyskuun alkupäivinä.

Lähde: Wikipedia

Lähteet: YLE Häme