1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvit

Kasvisto etsii uutta kotia

Kokkolalaiselle Anu Pakariselle kasviston kerääminen nuorena koululaisena ei ollut pakkopullaa. Kansien väliin on kuivattu 111 kasvia. Nyt hän toivoo, että 60 vuotta vanha kasvisto löytäisi uuden kodin esimerkiksi jostain koulusta.

kasvit
Petri Kuikka / YLE

Anu Pakarisen jykevä kasvisto on kiertänyt kerääjänsä mukana 12 asunnossa 60 vuoden aikana, vieläkin isokokoinen kirja otetaan säännöllisesti esille.

- Joku ihme juttuhan se on, että se pysynyt mukana kaikissa elämän vaiheissa.

Pakarinen keräsi kasvit 40-luvun lopulla Kiuruvedellä. Luonnossa jo silloin viihtyneelle tytölle koulun kesätehtävä oli mieluista puuhaa, toisin kuin monille muille aikalaisille.

- Tykkäsin kuljeksia metsässä ja niityillä. Olin rakentanut monihaaraisen koivun oksien päälle lavan, jossa lueskelin paljon. Olihan se vähän ehkä sellaisen yksinäisen lapsen puuhaa.

Kasvit ovat säilyttäneet värinsä

Mustakantinen kasvisto edelleen hyvässä kunnossa, on hämmästyttävää kuinka kasvit ovat säilyttäneet värinsä 60 vuoden ajan. Pakarinen kiinnitti aikoinaan myös erityistä huomiota kasvien sommitteluun sivuille.

- Katsopa tätä keltatalvikkia, siinä on oranssinkeltainen kukka.

Kansien välistä löytyy myös nykyisin harvinaisia kasveja, esimerkiksi kissankäpälää ahkerasti luonnossa edelleen liikkuva Pakarinen ei ole löytänyt sitten nuoruusvuosien.

Kasvisto on järjestetty tarkkaan kasviheimoittain. Heimotietojen lisäksi lapuille on kirjattu tietenkin kasvin nimi, kasvupaikka, paikkakunta ja päivämäärä.

Nyt Pakarinen on valmis luovuttamaan aarteensa eteenpäin nuorempien sukupolvien tutkittavaksi.

- Olisi aikamoinen vahinko jos joku heittäisi sen joskus roskiin. Tästä voisi olla hyötyä lapsille.

Kasviston kerääminen lapsena herätti Pakariselle kiinnostuksen luontoon, mikä on kantanut läpi 75-vuotisen elämän.

- Minun kirkkoni on metsässä, on kuin kirkkoon menisi sunnuntaina, kun koiran kanssa kulkee ja katselee ympärilleen luontoa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Ari Vihanta, Petri Kuikka

Lue seuraavaksi