1. yle.fi
  2. Uutiset

Kehon ikäkartoitus saattaa yllättää

Liikunta ja hyvinvointiala on tällä hetkellä kovassa nosteessa. Alan ilmiöitä on muun muassa henkilökohtainen valmennus, joka alkaa kehon iän kartoittamisella.

kuntoliikunta
YLE / Marko Siekkinen

Liikunta ja hyvinvointiala on tällä hetkellä kovassa nosteessa. Viime vuosina ala on kasvanut ja taustalle on tullut entistä suurempia toimijoita. Yksi alan ilmiöistä on henkilökohtainen valmennus, joka käynnistyy yleensä kehon iän kartoittamisella. Kun kehon ikä on tiedossa, niin sen jälkeen henkilö saa yksilölliset ohjeet ja suunnitelmat oman kuntonsa ja vointinsa kehittämiseen

Helena Rounaja harrastaa liikuntaa kolme kertaa viikossa, lenkkeilystä kuntosaliin. Kehon ikäkartoituksen avulla Rounaja saa tarkan tiedon kunnostaan sekä henkilökohtaisen harjoitusohjelman jatkoa varten.

- Saan jatkossa tietoa siitä miten kuntoa ja liikkuvuutta kannattaa ylläpitää. Tiedän siis miten pitää jatkaa, jotta kunto pysyy jatkossakin hyvänä.

Trainer4You:n koulutuspäälikkö Lasse Seppänen löytää kolme muuttujaa, josta kehon iän näkee.

- Tärkeimmät parametrit, muuttujat ovat kehon koostumus, verenpaine ja kestävyyskunto. Nämä määrittävät yleensäkin henkilön kuntoa tehokkaimmin.

Liikuntabisneksestä muoti-ilmiö

Kehon ikäkartoitus ja henkilökohtainen valmennus ovat viimeisimpiä ilmiöitä liikuntabisneksessä. Koko liikunta- ja hyvinvointiala elää vahvaa murrosta. Palveluita on tullu lisää ja ne ovat yleistyneet.

- Liikunta- ja hyvinvointiala on maailman nopeimmin kasvava toimiala tällä hetkellä. Kasvu on tosi kovaa ja ala on kovassa nosteessa. Ja isot toimijat ovat tulleet alalle, sijoitusyhtiöt ja lääkeyhtiöt. Sijoittajat on päättäneet investoida liikunta-alalle, Seppänen sanoo.

Kehon kuntoiän kartoitus maksaa testausten laajuudesta riippuen viidestäkymmenestä sataan euroon. Räätälöity valmennus maksaa keskimäärin suomessa 150-350 kuukausi. Hintaan vaikuttavat tapaamisten määrä ja ohjeistuksen laajuus.

Lasse Seppäsen mukaan yleisimmät kunnon heikkoudet ovat korkea verenpaine ja huono hapenottokyky.

- Toki niitä ääripäitäkin löytyy, mutta ainakin medän mittaustulosten perusteella, kun valtakunnallisesti testejä on tehty, niin kehon ikä on hieman siellä kronologisen iän yläpuolella.

Helena Rounaja yllättyi siitä, että oman kehon ikä olikin omaa ikää alempi.

- Tämä oli oikein mielenkiintoista. Vähän jännittikin alussa, että missähän kunnossa se keho on. Mutta tosi iloisesti yllätyin. Oli hyvät tulokset. Rounaja sanoo.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi