1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sähköntuotanto ja -jakelu

Kainuun Energia vaihtaa nimeään

Energiayhtiö E.ON yhdistää Suomen toimintonsa yhteen organisaatioon. E.ON Suomen toimitusjohtajaksi tulee Kainuun Energian toimitusjohtaja Markku Ryymin ja pääpaikaksi Kajaani.

Sähköntuotanto ja -jakelu
Suomen E.ONin Executive Vice President Matti Manninen E.ON Nordic ja toimitusjohtaja Markku Ryymin E.ON Suomi Oy
Executive Vice President Matti Manninen E.ON Nordic ja toimitusjohtaja Markku Ryymin E.ON Suomi OyYle

Organisaatiomuutoksen yhteydessä Kainuun Energian nimi vaihtuu E.ON Kainuu Oy:ksi ja sähkönsiirtoyhtiö Kainuun Sähköverkon nimi puolestaan muuttuu E.ON Kainuun Sähköverkko Oy:ksi. Organisaatiomuutos ei vaikuta omistussuhteisiin, eli Kajaanin kaupunki omistaa yhtiöstä 37,5 ja Sotkamon kunta 12 prosenttia. Pääomistajana 50,5 prosentin osuudellaan on E.ON Sverige.

Työpaikkoja tulossa lisää

Saksalaisen E.ONin kaiken Suomen liiketoiminnan operatiivinen johto siirtyy Kajaaniin. Operatiivisten toimintojen keskittäminen tuo uusia työpaikkoja, kertoo E.ON Suomen toimitusjohtajana aloittava Markku Ryymin

- Käytännössä Kajaanista käsin ohjataan kaikkia toimintoja, alkaen sähkön hankinnasta ja asiakaspalvelusta laskutukseen ja perintään, kaikki tämä palvelu tuotetaan täällä. Olemme jo lisänneet alkuvuoden aikana työpaikkoja ja myös yhteistyökumppanimme ovat lisänneet, lähinnä Eniro Sentraali. Tällä hetkellä uusia työpaikkoja on tullut 5-8 ja uskomme, että myös jatkossa pystymme lisäämään työpaikkoja.

Asiakkaalle nimenmuutos näkyy uutena graafisen ilmeenä sekä uudistuneina internet-sivuina. Lokakuun alusta alkaen netistä löytyy muun muassa ajantasainen sähköverkon keskeytysinfopalvelu. Palvelusta löytyvät verkon viat ja niiden arvioitu kesto, suunnitellut työkeskeytykset sekä johtoraivausalueet.

Lisäksi suunnitteilla on sähkön etäluentaa hyödyntävä palvelukonsepti, jossa asiakkaat pystyvät ennakoimaan ja suunnittelemaan omaa sähkönkäyttöään entistä paremmin. Konseptin suunnittelu alkaa syksyllä ja se otetaan käyttöön ensi keväänä, jolloin kaikki sähköyhtiön asiakkaat ovat etäluennan piirissä.

Asiakasmäärä kasvanut reippaasti

E.ON Suomella on yhteensä noin 100 000 asiakasta, joista E.ON Kainuulla noin 60 000. Asiakasmäärä on kasvanut tänä vuonna noin 30 000. Uusia asiakkaita hankitaan maltillisesti, kertoo Markku Ryymin

- Nyt on menossa sellainen rauhoittumisvaihe. Tällä organisaatiomuutoksella pyritään tehostamaan toimintaa ja laittamaan asioita kuntoon. Asiakasmäärän kasvu on paljolti tulevaisuudessakin kiinni markkinatilanteesta, kertoo Ryymin.

Kehitysvaroja tulossa Kainuuseen

Konsernitasolla saksalainen E.ON on maailman suurin yksityinen energiayhtiö ja Euroopan toiseksi suurin ydinvoimayhtiö. E.ONilla on palveluksessaan noin 93 000 työntekijää yli 30 maassa. Sähköntuotantokapasiteettia yhtiöllä on 61 000 MW. Suuret hartiat antavat mahdollisuuden suuriin kehityspanostuksiin, joista Kainuukin saa osansa, sanoo E.ON Nordicin Executive Vice President Matti Manninen

- E.ONilla on kiinnostus kehittää joka tapauksessa useita energiantuotantomuotoja ja voisin sanoa hyvin painokkaasti, myös näitä uusiutuvia tuotantomuotoja. Konsernitasolla yhtiö investoi uusiutuviin energiantuotantomuotoihin yli miljardi euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Kainuussa on käynnistetty viime kesänä tuulimittauksia, Paltamon Kivesvaaralla ja Ristijärven Saukkovaaralla suorittettavat mittaukset saadaan päätökseen ensi keväänä. Tietyllä tavalla meillä olisi yksi hyvin luontainen toiminta-alue täällä, mikäli tuotanto-olosuhteet osoittautuvat riittävän toimiviksi. Yhtenä aluekohteena olisi nimenomaan tämä Kainuun sähköverkon alue.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi