1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Jättikonnamonni on maukas ruokakala

Jyväskylän yliopiston akvaarioissa uiskentelee viitisenkymmentä jättikonnamonnia - ainoat yksilöt Suomessa. Nämä kalat on tarkoitettu tutkimuskäyttöön mutta jonakin päivänä niiden lajitovereita voi löytyä myös suomalaisista ruokapöydistä.

luonto
Jättikonnamonni akvaariossa
YLE Keski-Suomi / Simo Pitkänen

Suomen ainoat jättikonnamonnit ovat löytäneet kodin Jyväskylän yliopistosta. Viitisenkymmentä monnia elää ja voi paksusti yliopiston akvaarioissa. Vaikka monni olisi sitä maistaneiden mukaan mainio ruokakala, ei yliopiston monneja ole tarkoitettu syötäväksi. Nigerialainen Uche Enyidi on tutkinut monneja Jyväskylässä kahden vuoden ajan.

-Yritän kehittää lajille uuden, ympäristöystävällisen kalanrehun. Kalanrehu saapuu meille Nigeriaan usein esimerkiksi Hollannista tai Norjasta. Viljelijöiden tuotto jää hyvin pieneksi, koska rehu maksaa niin paljon, Enyidi perustelee tutkimustaan.

Lajia kutsutaan Afrikassa käveleväksi monniksi, koska erikoisten kidustensa avulla viiksiniekka voi selvitä maalla jopa vuorokauden. Lajilla on myös eräs toinen ominaisuus, josta voi olla hyötyä erityisesti kalanviljelyssä.

-Ainakin näissä meidän tutkimusoloissa nämä kalat ovat kasvaneet aivan hämmästyttävällä nopeudella, esimerkiksi kirjoloheen verrattuna. Noin parikiloisia kalojakin voidaan saada puolen vuoden kasvatuksella, jos ruokaa vain mätetään niin paljon kuin kalat jaksavat syödä, kertoo dosentti Juhani Pirhonen Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Monni ei viihdy kylmässä

Suomen luontoon jopa 50-kiloisiksi kasvavat monninjärkäleet eivät sovellu, sillä ne viihtyvät vain erittäin lämpimässä vedessä. Jättikonnamonnin kaltaiset eksoottiset kalalajit saattavat kuitenkin päätyä lähikaupan kalatiskille jo lähivuosina.

-Ehkä suuremmassa määrin voi tulla sellaista kalaa, mikä on viljelty jossain muualla Euroopassa ja ostetaan sitten tänne Suomeen kalatiskeihin. Mutta sitähän ei tiedä, mihin esimerkiksi suomalainen kalanviljely joskus johtaa, eli mahdollisesti tällaista kalaa voi joskus löytyä myös suomalaisista ruokapöydistä, sanoo Pirhonen.

Pirhonen on itse maistanut jättikonnamonnia ja kertoo, että mötkäle maistui mainiolta.

-Se on miedon makuista. Olen syönyt sitä keitossa ja savustettuna, ja savustettuna se oli mielestäni oikein hyvää ja maukasta, Pirhonen kehuu.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Mari Fisk

Lue seuraavaksi