1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Samoan tsunamin uhriluku noussut yli sadan

Maanjäristyksen liikkeelle panema tsunami teki tuhojaan Tyynenmeren saarivaltiossa Samoalla, Amerikan Samoalla sekä Tongalla keskiviikkoaamuna paikallista aikaa. Paikallisten viranomaisten mukaan ainakin 113 on menehtynyt. Tsunamin vaikutusalueella on ollut myös muutama suomalainen.

Kuva: Reuters-TV

Suurin osa uhreista on menehtynyt Samoan saarivaltiossa, missä hoidetaan myös satoja loukkaantuneita. Amerikan Samoalla tsunami on tappanut parikymmentä. Tsunamin kerrotaan tuhonneen kokonaisia kyliä. Tongalla kuolleita on ainakin kuusi.

Silminnäkijöiden mukaan aallot olivat yli neljä metriä korkeita etenkin Amerikan Samoalla Tutuilan-saarella. Aallot painuivat runsaan kilometrin verran rannikolta saarten sisäosiin. Samoalla monet matkailijoiden suosimat rantahotellit ovat tuhoutuneet. Alue on muun muassa japanilaisten, korealaisten ja australialaisten turistien suosiossa.

Tsunamista annettiin Tyynenmeren alueelle kuten Havaijille, Uuteen-Seelantiin ja muille alueen saarille varoitus sen jälkeen, kun Samoan saarten lähistöllä valtameren pohjassa tapahtui 8,0 magnitudin maanjäristys. Viranomaiset kuitenkin peruuttivat pari tuntia järistyksen jälkeen osan varoituksista.

Tsunamialueella olleita suomalaisia tavoitettu

Suomen ulkoministeriön tiedossa on Tyynenmeren tsunamin vaikutusalueelta muutama omatoimimatkailija sekä yksi venekunta. Lähetystöneuvos Juha Pyykkö Suomen Canberran-lähetystöstä kertoo, että sekä venekuntaan että yhteen omatoimimatkailijoista on jo saatu yhteys ja että he ovat turvassa.

Pyykkö kuitenkin huomauttaa, että matkustusilmoituksen jättäminen on vapaaehtoista eivätkä kaikki sitä tee. Siten ulkoministeriöllä ei ole lopullista tietoa alueella mahdollisesti olevista.

Suurlähettiläs Glen Lindholm on paraikaa työmatkalla Fidzhillä. Pyykön mukaan Lindholm on kertonut, että hänen hotellinsa oli tyhjennetty asiakkaista ja joukko oli viety korkealle paikalle turvaan. Hotelliasukkaat ohjattiin kuitenkin jo pian takaisin majoitustiloihin. Ainakin Fidzhin pääkaupungin osalta tilanne näyttäisi olevan ohitse, Pyykkö arvioi keskiviikkoaamuna. Fidzhillä asuu pysyvämmin yksi suomalainen.

Joulukuussa 2004 Aasian tsunamissa menehtyi 230 000 ihmistä, joista osa oli myös Thaimaassa matkalla olleita turisteja. Tsunamiturman uhrien joukossa oli 178 suomalaista.

Apua matkaan tuhoalueelle

Uusi-Seelanti lähettää lentokoneen auttamaan Samoan saarten uhrien etsimisessä. Maa aikoo selvittää, miten paljon se voi auttaa tsunamin iskemää Samoaa. Tsunamin pelättiin iskevän myös Uuteen-Seelantiin, mutta varoitus peruttiin pari tuntia maanjäristyksen jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puolestaan on julistanut Amerikan Samoan tuhoalueeksi, mikä mahdollistaa liittovaltion taloudellisen ja materiaalisen hätäavun lähettämisen alueelle.