Maitohyllystä löytyy jokaiselle jotakin

Kaupan maitohyllystä löytyy nykyisin paljon muutakin kuin sitä tavallista perusmaitoa. Erikoismaidot palvelevat muun muassa erikoisruokavalioiden kanssa tuskailevia.

maito
Olli Isoniemi asettelee maitopurkkeja rullakkoon.
Maitohyllystä löytyy nykyisin myös runsaasti erikoistuotteita.YLE Pohjanmaa

Tavallisesta maidosta saa monipuolisesti tärkeitä ravintoaineita kasvuun ja hyvinvointiin. Tavallinen maito ei kuitenkaan käy kaikille. Esimerkiksi laktoosi-intolerantikot ja maitoallergiset eivät voi tavallista maitoa juoda.

Erilaisia maitotuotteita löytyy onneksi kauppojen hyllyiltä valtava määrä. Nurmon Prisman päivittäistavaran myyntipäällikkö Olli Isoniemi kertoo, että erikoismaitojen kulutus onkin kasvanut rajusti.

Maitoa tehdään esimerkiksi riisistä, soijasta ja kaurasta. Myös maidotonta kermaa saa.

Eniten myydään kevytmaitoa ja rasvatonta maitoa. Täysmaitoa eli niin sanottua punaista maitoakin menee, sillä sitä käytetään etenkin ruuanlaitossa.

- Riisipuuroa ei minun mielestäni voi tehdä muusta maidosta kuin punaisesta maidosta, Isoniemi vertaa.

Erikoismaitoja voi käyttää ihan kaikenlaiseen ruuanlaittoon. Uutuuksia tulee sitä vauhtia, että maitohyllyssä ei ole koskaan liikaa tilaa.

- Itse en juo maitoa. Mutta kotiin vien aina Lähimaitoa, rasvatonta maitoa, sitä meillä juodaan, Isoniemi kertoo.

Asiakas Tanja Välimäki ostaa yleensä perheeseensä kevytmaitoa. Lisäksi tarvitaan laktoositonta maitoa, ja myös kokemusta erikoismaidoista löytyy.