1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvit

Komea kasvisto löysi kodin

Kokkolalaisen Anu Pakarisen lahjoittama 60-vuotias kasvisto päätyy Kangasalle. Kasviston kerännyt Pakarinen teki valintansa keskiviikkona, YLE Radio Keski-Pohjanmaan suorassa lähetyksessä.

kasvit
Anu Pakarinen luovutti 60-vuotta vanhan kasvistonsa Vatialan koululle YLE Radio Keski-Pohjanmaan suorassa lähetyksessä.Sari Vähäsarja / YLE

Anu Pakarinen oli iloisesti yllättynyt siitä, että 40-luvulla kerätty kasvisto kiinnosti useita eri tahoja. Erinomaisessa kunnossa säilynyt kasvisto päätyy nyt Kangasalle, Vatialan koulun luonnontieteelliseen vitriiniin.

Anu Pakarinen perusteli päätöstään sillä, että hakemuksen perusteella Vatialan koulussa on aidosti innostuttu asiasta.

- On hieno asia, että koululaiset harrastavat luonnontieteitä ja että he ovat selvästi kiinnostuneita saamaan juuri tämän kasviston.

Tulevaisuudessa Anu Pakarisen keräämien kasvien kuvat löytyvät tarvittaessa myös internetistä. Vatialan koululla on suunnitelma digitoida kasviston kaikki 111 lajia nettiin.

- Tämä valokuvaus olisi aivan ihana asia. Pidän sitä erittäin tärkeänä, koska eihän kasvi jää mieleen, jos sen nimen kerran tai pari kuulee. Netin kautta koululaiset eri puolilta Suomea voisivat tarkastella kasveja ja vertailla luonnosta löytyviin.

Vatialan koulun apulaisrehtori Antti Luoma oli iloinen, että Anu Pakarisen valinta kohdistui Kangasalle. Luoma sai suorassa lähetyksessä ohjeet kasvuston säilyttämiseksi. Anu Pakarinen esitti toiveen kasviston vaatimasta tarkasta kosteustasapainosta ja hauraiden kasvien käsittelystä.

- Haluaisin, että kasvisto säilyisi vielä toiset 60 vuotta käyttökelpoisena. Siksi toivoisin esimerkiksi, että oppilaat eivät sitä yksin plaraisi, vaan mukana olisi aina joku opettaja.

Vatialan koulun apulaisrehtori Antti Luoma lupasi toteuttaa kasviston lahjoittajan toiveet.

- Me voimme laatia aivan erilliset säännöt kasviston käsittelystä. Uskoisin, että kosteustasapaino vitriinissä on myös kasvistolle hyvä. Luonnontieteiden vitriinissä säilytetään jo nyt esimerkiksi perhosia.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi