1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kangaspuut

YLE Etelä-Savo koeajaa kangaspuut

Vanhemmille ihmisille matonkutominen on tuttua juttua. Nuoremmat ihmiset eivät välttämättä ole koskaan kangaspuita nähneet kuin kuvissa.

Sukkulalla laitetaan matonkudetta loimien väliin. Kuva: YLE / Maija Koivunen

Isosta koostaan huolimatta kangaspuut ovat suhteellisen helppokäyttöiset. Loimien paikalleen laittaminen vaatii hieman taitoa, mutta siihenkin löytyy ohjeita.

- Kutoessa voi käyttää erilaisia sidoksia kuten palttinaa, joka on perinteisin. Lisäksi on mahdollisuus tehdä monia muitakin sidoksia, vaikka toimikasta, kertoo Mikkelin käsityökeskuksen neuvoja Agnete Hellmann.

Kangaspuissa on monta tarpeellista osaa. Kangaspuiden alta löytyvät useammat polkimet. Polkimien avulla voidaan aukaista viriöt, jolloin sukkula, jonka ympärillä on kudetta, voidaan pujottaa viriöiden välistä. Tämän jälkeen polkimia käyttämällä vaihdetaan loimien asentoa ja lyödään kude kiinni luhalla.

Kalalankaa ja viriöitä

Maton kutominen aloitetaan sillä, että aluksi kudotaan kalalankaa.

- Kalalankaa kudotaan muutama rivi ja sitten vasta ruvetaan kutomaan oikealla kuteella, kertoo aloitusvaiheesta Hellmann.

Viriöiden väliin kudetta laittaessa täytyy muistaa jättää se riittävän löysälle, että lopputuloksesta tulee tasainen. Luhalla lyödään kude tiukasti kiinni mattoon, mitä tiukemmin niin sen parempi.

Kangaspuut hankkivat hintansa

Kovin halpaa puuhaa kangaspuiden hankkiminen ei ole.

- Jos uutena haluaa kangaspuut ostaa, niin hinnat lähtevät puolestatoista tuhannesta ylöspäin, kertoo Hellmann.

Toisaalta itse mattonsa tekemällä saa juuri sen värisen maton ja kuviot kuin itse haluaa. Ja vanhoja vaatteita uusiokäyttämällä matonkuteina säästää myös materiaalikustannuksissa.

Helpoimmillaan kutomaan voi päästä ilman kalliin kangaspuun hankkimista vaikka oman alueen käsitöihin erikoistuneissa liikkeissä. Esimerkiksi Mikkelissä kutomistaitoja voi kokeilla Mikkelin Käsityökeskuksella.