Syyskuu oli lähes helteisen lämmin

Syyskuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi, paikoitellen jopa poikkeuksellisen lämmin. Ilmatieteen laitoksen mukaan päättynyt kuukausi oli yksi lämpimimmistä viimeisten 50 vuoden aikana. Kuukauden ylin lämpötila oli 24,3 astetta, joka mitattiin Kokemäen Peipohjassa 9. syyskuuta

Peipohja, Kokemäki
Auringon valo saa ruskaiset koivun lehdet loistamaan syksyisessä metsässä.
Yle

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli länsirannikon runsaasta 13 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 8 asteeseen. Harvinaisen lämmintä oli länsirannikolla ja Savossa, jossa poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli paikoin yli 4 astetta. Pienin poikkeama eli alle 2 astetta oli Pohjois-Lapissa.

Viimeksi yhtä lämmin syyskuu oli vuonna 2006, jolloin keskilämpötila oli jopa hieman korkeampi kuin tänä vuonna.

Kuukauden alin lämpötila -11,6 astetta mitattiin Inarin Saariselällä 30. päivänä. Terminen syksy oli alkanut kuukauden alussa vasta pohjoisimmassa Lapissa. Terminen syksy eteni 20. päivään mennessä maan keskiosaan, mikä on runsaan viikon verran tavanomaista myöhemmin. Maan eteläosassa ja länsirannikolla terminen syksy ei ehtinyt alkaa kuukauden lopun voimakkaasta kylmenemisestä huolimatta vielä syyskuun aikana.

Lähteet: YLE Satakunta