1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntoliikunta

Liikunta auttaa lasta oppimaan

Lapset jakautuvat jo hyvin nuorina kahteen ryhmään liikuntataitojen suhteen: toiset ovat liikunnallisesti taitavia ja innokkaita, toiset vähemmän taitavia ja myös vähemmän innokkaita. Arkiliikunta olisi avainasemassa tämän jaon poistamiseksi.

Kuntoliikunta
Lapsia jumppasalissa
YLE

Eriytyminen alkaa jo varhain päiväkoti-iässä. Lapset jakautuvat liikkuviin ja ei-liikkuviin. Erot motorisissa taidoissa lähtevät myös syntymään varhain.

- Suunta on huolestuttava, samoin kuin lasten vähenevä fyysinen aktiivisuus muutenkin, sanoo projektipäällikkö Pasi Sarkkinen Jyväskylän yliopiston motoristen taitojen oppimisen yksiköstä.

Sarkkisen mukaan suunnan kääntämiseen vaadittaisiin koulujen, kotien ja urheilujärjestöjen yhteistyötä ja yhteistä vastuunottoa. Hän korostaa myös perheen yhteistä liikkumista ja lähiliikuntapaikkojen merkitystä.

- Arkitoiminta on kaiken A ja O. Siihen suuntaan lähtisin asuinalueita ja yhteisöjä viemään. Myös fyysisten taitojen arvostusta pitäisi nostaa, esimerkiksi kouluissa, Sarkkinen toteaa.

Avainasemassa monipuolisuus

- Erilaisilla alustoilla erilaisia liikeitä, erilaisia välineitä, kaikkea mahdollista. Myös etäisyyksien arviointia ja tasapainoilua. Mitä monipuolisempaa, sen parempi, tiivistää Sarkkinen.

Motoriset taidot näyttäisivät tutkimusten mukaan vaikuttavan myös esimerkiksi oppimisvaikeuksiin. Motoristen taitojen kehittäminen vähentää vaikeuksia. Samoin motorinen harjoittelu voi vaikuttaa esimerkiksi käsialaan.

Aikuiset eivät välttämättä nykyään ole paras esimerkki lasten liikunnalle.

- Aikuisilla ei välttämättä ole aikaa ja virtaa toimia lasten kanssa. Toki lasten kasvattaminen omatoimisuuteen on myös tärkeää, Sarkkinen pohtii.

- Lapset liikkuvat kyllä kohtalaisesti, mutta kun lähestytään murrosikää, ja kun ollaan siinä murrosiässä, arkiliikunta vähenee dramaattisesti, hän lisää.

Lasten liikkumista tarkastellaan Jyväskylässä motoristen taitojen oppimisen ja opettamisen symposiumissa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi