1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kajaanissa kuristetaan jälleen kulttuuria

Kajaanin kaupungin suunnittelemat säästöt uhkaavat lopettaa kulttuuriosuuskunta G-voiman ja tanssiryhmä Roudan. Kajaanin kaupunginteatterinkaan näkymät eivät ole ruusuiset. Teatterin tämän syksyn ensi-ilta näytelmä on Ryysyrannan Jooseppi, joka heijastaa Kajaanin kulttuurin kurjaa tilaa.

Ryysyrannassa tulevaisuuden suunnittelu on mahdotonta, elämän meno on vakiintunut kurjaksi, lehmät kuolevat, uunit sortuvat. Päähenkilön Jooseppi Kenkkusen yritteliäs pontikkabisnes ei elämän laatuun tuo muutosta.

-Lavustus ja toiminta toivat mieleen alusta lähtien ajatuksen, että tästäkin päivästä voisi löytyä aika monta Ryysyrannan Jooseppia, pohdiskeli eräs katsoja nähtyään esityksen.

Ilmari Kiannon romaaniin pohjaavaan näytelmän Kajaanin kaupunginteatteriin on ohjannut Juha Hurme. Esitys heijastelee Kajaanin kulttuurin tilaa. Samoin teki viisi vuotta sitten Kristian Smedsin esitys Kolmesta sisaresta.

Taas samassa suossa

Myös viisi vuotta sitten Kajaanin kulttuuriväellä olivat edessä lomautukset ja irtisanomiset. Tuolloin hätiin tuli kulttuuriväen nostattama keskustelu, ja lopulta ylimääräinen valtionapu.

Kajaanin kaupunginteatterin silloinen johtaja Ilkka Laasonen pohdiskeli tuolloin, josko vihdoin päästäisiin suunnittelemaan tulevaisuutta. Kajaanin viisivuotissuunnitelmiin näyttää kuitenkin aina kuuluvan kaupunginteatterin ja muiden kulttuuritoimijoiden alasajo.

Nykytanssin tuotantoryhmä Roudalle seuraukset tulevista säästöistä ovat selvät, sanoo koreografi Sonja Ryhänen.

- Ruodalle se on kuolinisku. Tuntuu järjettömältä, että meidän toiminta kuoletetaan, sillä Routa tuo kaupunkiin verorahoja sekä lisäksi toimintaa ja elintärkeää kulttuuria.

Kajaanilaiset kulttuuritekijät eivät ole ryysyrannan jooseppeja. Siksipä heille ei toivoisikaan samaa kohtaloa. Ryysyrannassa lopullisen kuoliniskun Joosepin menolle toi petäjä, jonka tuulenpuuska kaatoi hänen päälleen.