Ihminen kuluttaa luonnon loppuun

Perjantaina vietettiin Maailman ylikulutuspäivää. Maapallon ihmiset ovat kuluttaneet kaikki luonnon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat.

luonto
Maapallo avaruudesta katsottuna
EPA / NASA / JPL / HO

Luonnonvarojen kulutuksessa elämme jo yli varojemme.

– Näin ei voi jatkua. Jokaisen maapallon asukkaan tulisi olla hyvin huolissaan luonnonvarojen tuhlauksesta. Ei auta, että me suomalaiset sanomme, että meillä on näennäisesti kaikki hyvin. Maailma ei voi hyvin ja luonnonvarojen tuhlausvauhti vain kiihtyy, lataa ympäristöneuvos Sauli Rouhinen.

Global Footprint Networkin laskelmien mukaan luonnonvarat on tältä vuodelta käytetty perjantaina 25. syyskuuta. Loppuvuosi otetaan luonnolta velkaa.

Suomalaisilla ei syytä juhlaan

– Vaikka maista USA onkin ehdoton ykkönen ja siellä velaksi on alettu elää jo maaliskuun lopussa, ei meillä Suomessakaan hyvin mene. Meidän ekologinen jalanjälkemme on yli kaksinkertainen maapallon keskiarvoon verrattuna ja Euroopan mittapuulla katsottuna olemme keskiarvon huonommalla puolella, hän toteaa.

Suurimmaksi suomalaisten huoleksi Rouhinen mainitsee halumme "rakentaa Suomea kahteen kertaan".

– Maassamme on 500.000 kesämökkiä, jotka on rakennettu ykkösasunnon lisäksi ja mökille on päästävä. Maamme toiseksi suurin hiilidioksidin lähde on juuri vapaa-ajan liikkuminen ja sitä jokainen voi halutessaan vähentää, huomauttaa Rouhinen.

Vaikka maailman maita verrataankin ekologisessa jalanjäljessä toisiinsa, ei se Rouhisen mukaan ole järkevä mittausmetodi.

– Yhteisestä maailmasta pitäisi pitää huoli yhdessä. Meille on annettu tämä oma kolkkamme ja siitä olemme globaalisti vastuussa, hän sanoo.

Vauhti ei hiljene

Ympäristöneuvos Rouhinen on huolissaan kulutusvauhdin kiihtymisestä. Kun vuonna 1987 "Maailman ylikulutuspäivä" oli vasta joulukuun loppupuolella, vuosituhannen vaihteessa päivä ajoittui jo marraskuun alkuun. Nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin luonnonvarat on syöty jo reilua kuukautta aikaisemmin.

– Ylikulutuspäivä aikaistuu tällä vauhdilla noin kolmella päivällä vuodessa ja sitten ollaan jo velanoton puolella. Lainaamalla emme pääse pitkälle. Lasku on jo erääntymässä, valitettavasti vain korkojen kera, sanoo Rouhinen ja ennustaa pahimmassa tapauksessa lisää ääri-ilmiöitä esimerkiksi maapallon säässä.

Lähteet: YLE Helsinki /Mika Saarelainen