Solana: Iran päästää asetarkastajat ydinlaitokseen viikkojen sisällä

Iran on luvannut päästää IAEA:n tarkastajat toiseen ydinlaitokseena muutaman viikon sisällä, EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana kertoi tiedotustilaisuudessa torstai-iltana. Neuvotteluja jatketaan ennen lokakuun loppua.

Ulkomaat
Javier Solana ja  Saeed Jalili tapasivat tänään Genevessä.
Javier Solana ja Saeed Jalili tapasivat tänään Genevessä.Reuters-TV

Iranin sekä YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden ja Saksan edustajat neuvottelivat suljettujen ovien takana Sveitsissä.

Solanan mukaan Iran ilmoitti aikovansa tehdä tiivistä yhteistyötä kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa.

- Tämä on vain alkua, ja odotamme yhä merkkejä etenemisestä käytännön tasolla, Solana sanoi. Iranin kansallinen uutistoimisto IRNA kertoi, että neuvotteluja jatketaan vielä lokakuun aikana.

Ei varsinaista läpimurtoa

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana avasi neuvottelut torstaiaamuna Genthodin kylässä Geneven koilllispuolella. Irania edustava kolmihenkinen ryhmä kohtasi kuuden valtion edustajat suuren ovaalinmuotoisen pöydän ympärillä, kertovat tapaamisen järjestäjät.

Neuvotteluiden sisällöstä on kerrottu niukasti, eikä varsinaisesta läpimurrosta ole tullut tietoa.

Tämä oli ensimmäinen neuvottelu Iranin ydinohjelmasta yli vuoteen. Jo sen toteutumista pidettiin merkkinä uudesta keskusteluyhteydestä.

Toinen uraanilaitos paljastui

Länsimaat uskovat Iranin kehittelevän ydinasetta, mutta Iran sanoo ydinohjelmansa olevan rauhanomaisen. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuu Iranin "ydinoikeudesta". Ilmapiiriä ovat kuitenkin kiristäneet Iranin viime aikaiset ohjuskokeet sekä Iranin ilmoitus toisesta uraanin rikastuslaitoksesta.

Länsimaat vaativat Irania jäädyttämään uraanin rikastamisohjelmansa. Toinen vaatimus koskee ydintarkastajien päästämistä heti Qomin kaupungin lähellä sijaitsevaan toiseen rikastuslaitokseen.

Talouspakotteet uhkaavat

Yhdysvallat on ilmaissut selkeästi, että muussa tapauksessa Irania uhkaavat uudet talouspakotteet. YK on jo kolmasti määrännyt Iranille pakotteita sen ydinohjelman vuoksi.

Washingtonissa Obaman hallinnon virkamiehet ovat antaneet ymmärtää, että Geneven neuvotteluissa ei Irania vielä uhata pakotteilla. Yhdysvaltain neuvottelija William Burns tapasi lounaalla kahden kesken Iranin pääneuvottelijan Saeed Jalinin.

Tapaaminen oli ensimmäinen näin korkealla tasolla Iranin ja Yhdysvaltojen välillä kolmeen vuosikymmeneen. Tapaamisen tuloksista ei kerrottu tarkemmin, mutta nimettömänä pysynyt diplomaatti luonnehti sitä "merkittäväksi".

Venäjä tarjoutui rikastamaan Iranin uraania

Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi aiemmin, että Iran ehdottaa Geneven neuvotteluissa, että se voisi ostaa rikastettua uraania joltakin muulta maalta.

Geneven neuvottelujen aikana nimettömänä pysynyt diplomaattilähde sanoi uutistoimisto Itar-Tassille, että Venäjä on valmis rikastamaan iranilaista uraania, jos Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA pyytää sitä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus