Brittitutkijat ennustavat hurjaa lämpenemistä lähivuosikymmenille

Britannian ilmatieteen laitoksen, Met Officen tutkijat ovat laatineet päivitetyn ennusteen ilmaston muutoksen etenemiselle. Sen mukaan hurja, neljän asteen lämpeneminen olisi mahdollista vielä tämän sukupolven aikana.

luonto
Maastoauto keskellä erämaata pilvettömän taivaan alla.
Kuivuminen olisi ankarinta Länsi- ja Etelä-Afrikassa, Keski-Amerikassa, Välimeren seudulla ja Australian rannikoilla. Kuvassa Egyptin Valkoinen erämaa ja sen jäännösvuoria.EPA / Mike Nelson

Met Office teki tutkimuksensa Britannian hallituksen toimeksiannosta. Laskelmissa päivitettiin Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n vuonna 2007 tekemä raportti.

Uudessa raportissa todetaan, ettei ilmastonmuutoksen katastrofaalinen eteneminen ole uhka vain tuleville sukupolville, vaan maapallon ilmaston lämpeneminen neljällä asteella voi olla tosiasia jo 2060 - 2070. Näin voi tapahtua, jos ilmastonmuutos jatkuu nykyvauhdilla.

Ennusteen haarukka johtuu siitä, ettei ns. ilmaston takaisinkytkentöjä vielä tunneta tarkasti. Takaisinkytkennät tarkoittavat ilmaston lämpenemisen itseään kiihdyttävää ominaisuutta. Tästä esimerkkinä ovat ikiroutasuot, jotka sulaessaan vapauttavat kasvihuonekaasuja tai meren lämpeneminen, kun sitä peittänyt jää on sulanut.

Ääriennuste, mutta mahdollinen

Met Officen ilmastonmuutostutkimuksen johtaja Richard Betts sanoo, että nyt julkaistu ennuste on ääriskenaario, mutta silti täysin mahdollinen.

Kaksi vuotta sitten näin hurja lämpenemisarvio jätettiin IPCC:n raportista pois, koska tutkijat uskoivat ihmisten onnistuvan ilmastopäästöjen rajoittamisessa. Päästöt ovat kasvaneet kuitenkin koko 2000-luvun enemmän kuin IPCC:n pahimmissakaan arvioissa on ennustettu.

Jos maapallon ilmasto lämpenee keskimäärin neljä astetta verrattuna esiteolliseen aikaan, alueellisesti lämpeneminen olisi vielä rajumpaa. Esimerkiksi Länsi-Afriassa lämpötilat nousisivat kymmenen astetta ja pohjoisella napa-alueella jopa 15 astetta.

Kuivuminen olisi ankarinta Länsi- ja Etelä-Afrikassa, Keski-Amerikassa, Välimeren seudulla ja Australian rannikoilla. Puolet maapallon väestöstä kärsisi vesipulasta ja suuri osa maapallon kasvi- ja eläinlajeista katoaisi. Samaan aikaan esimerkiksi Intiassa sateet voisivat lisääntyä merkittävästi.

Richard Betts painottaa Guardian-lehdessä, ettei kysessä ole tuomiopäivänennuste. Neljän asteen nousu voidaan vielä estää, jos päästöt saadaan nopeasti vähenemään.

Lähteet: YLE Uutiset