1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhusten tukineuvonta lapsenkengissä

Jotta vanhukset pystyvät asumaan mahdollisimman pitkään kotona, he tarvitsevat tietoa monenlaisista palveluista. Monesti kuntien neuvonta on kuitenkin puutteellista.

vanhukset
Vanhukset maalaavat syksyisiä kuvia Tervakartanossa.
Vanhukset maalaavat syksyisiä kuvia Tervakartanossa.Kalle Niskala/YLE

Pohjalaismaakunnissa alkaa laaja vanhustyön kehittämistä koskeva hanke. Usealla seudulla toimivan hankkeen tavoitteena on jakaa kuntien hyviä käytäntöjä, tehdä tutkimusta, lisätä yhteistyötä järjestöjen kanssa ja saada ikäihmiset osallistumaan heitä koskeviin asioihin.

- Vanhusneuvosto on yksi mahdollisuus saada vanhusten omaa ääntä kuuluviin päätöksenteossa. Hankkeessa olennaista on se, että vanhus pääsee itse vaikuttamaan asioihin jo suunnitteluvaiheessa, vanhuksilta voi myös kysyä monenlaista palautetta, SONetBotnian vs. kehitysjohtaja Pirjo Knif kertoo.

Knifin mukaan ikäihmiset voivat asua pitkään kotona, jos tukipalvelut ovat kunnossa. Monessa kunnassa ja asiassa näin ei kuitenkaan ole.

- Aktiivisuus ja mahdollisuus asua kotona tarkoittaa käytännössä sitä, minkälaista tukea vanhus saa siinä vaiheessa, kun hän tekee valintoja, kun hän miettii, mistä on saa apua. Monin paikoin tarvittaisiin nykyistä laajempaa neuvontaa kaikenlaisista palveluista, Knif toteaa.

Toinen tärkeä asia on yksinäisyyden torjunta. Kokkolalaisessa Tervakartanossa vaihtelua kotiympyröihin saa päivätoiminnasta. Ryhmään viikoittain osallistuva Anna-Maija Raudasoja arvostaa oman kodin rauhaa ja itsemääräämisoikeutta. Myös terveys ja ystävät ovat tärkeitä.

- On maailman paras asia niin kauan kuin saa olla kotona. Siellä on se tuttu ympäristö ja tutut tavarat ja kuitenkin saa apua silloin kun tarvitsee. Päivällä käyn avustajan kanssa lenkillä ja kotiin tullessa jään istumaan pihakeinuun, jos on hyvä ilma. Siellä on naapurin mummut jo odottamassa, että tuutko tänne istumaan vai etkö tuu, Anna-Maija nauraa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Petra Haavisto

Lue seuraavaksi