Hyppää sisältöön

Suomi haluaa täysin savuttomaksi maaksi

Suomi on ensimmäisenä maana maailmassa laatimassa tupakkalakia, jonka tavoitteena on tupakkatuotteiden käytön lopettaminen. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi asiasta torstaina, kun se luovutti eduskunnalle esityksen tupakkalakiin kaavailluista muutoksista.

Kuva: Arja Lento / YLE

Sosiaali- ja terveysministeriössä odotetaan jännityksellä tupakkateollisuuden reaktiota uuteen tupakkalakiesitykseen. Sen mukaan Suomi olisi ensimmäisenä maana maailmassa tavoittelemassa täyttä savuttomuutta.

- Olemme ensimmäisinä maailmassa kirjoittaneet lain tavoitteeksi tupakoinnin lopettamisen. Pelkkä vähentäminen olisi ollut tupakoinnin hyväksymistä yhteiskunnassa, sanoo hallitusneuvos Ismo Tuominen.

Tuomisen mukaan tupakkatuotteiden myyntiä ei Suomessa kuitenkaan aiota kieltää, vaan lakia ollaan laajentamassa useilla muilla keinoilla. Sosiaali- ja terveysministeriössä uskotaan vahvasti, että muut EU:n maat seuraavat Suomea tupakkatuotteiden käytön lopettamisen tavoittelussa.

Irlanti on esimerkkinä esilläpitokiellosta

Muutoksista päällimmäisenä Tuominen mainitsee tupakkatuotteiden esilläpidon kieltämisen vähittäismyyntiliikkeissä.

- Irlannissa otettiin jo heinäkuussa käyttöön kielto, missä tupakkatuotteet on laitettava tiskin alle piiloon ja nyt me seuraamme perässä, Tuominen kertoo.

Tupakkatuotteita ei uuden lain mukaan myöskään saisi myydä alle 18-vuotiaille. Myös tupakkatuotteiden myynti, maahantuonti ja hallussapito kiellettäisiin alaikäisiltä. Tupakointi olisi kiellettyä myös autoissa silloin, kun kyydissä on lapsia.

Sosiaali- ja terveysministeriö esittää myös, että lääkelakia muutettaisiin siten, että nikotiinivalmisteita voitaisiin kauppojen, kioskien ja huoltoasemien lisäksi myydä myös ravitsemusliikkeissä.

Muutokset voimaan keväästä alkaen

Tuomisen mukaan uusi laki on selvästi aikaisempaa parempi.

- Yhteiskunnassa on hyvin voimakas tarve rajoittaa tupakointia ja sen passiivisia vaikutuksia. Tupakoinnin vähentymisestä huolimatta Suomessa on edelleen noin miljoona tupakoitsijaa, hän muistuttaa.

Presidentti Tarja Halonen vastaanottaa hallituksen esityksen perjantaina ja eduskunta alkaa käsitellä sitä ensi viikolla. Tavoitteena on, että muutokset tulisivat voimaan ensi keväänä. Esillepanokieltoon on kuitenkin odotettavissa parin vuoden siirtymäkausi.