Aamun lehdet

Perjantain lehdet kirjoittavat esimerkiksi pääministeri Matti Vanhasesta ja Suomen vajoamisesta kapeakaistamaaksi.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

(siirryt toiseen palveluun)Forssan Lehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa pääministeri Matti Vanhasen erävoitosta vaalirahakohussa. Hallitus sai luottamuslauseen vaalirahoituksen välikysymysäänestyksessä ja jatkaa pääministerinsä johdolla. Alkuviikosta nurkkaan ajettu pääministeri Matti Vanhanen sai myös selvän erävoiton omakotitalon rakennus¬tarvikkeita koskeneessa jutussa, kun keskusrikospoliisi ilmoitti jättävänsä tutkimatta väitteet.

Lehden mukaan on kuitenkin väärin luulla maan makaavan kuin ennenkin. Eduskunnalle jättämässään tiedonannossa pääministeri keskittyi vain tulevaan vaalirahoituslakiin. Vaalirahoja jaelleen Nova-konsernin ympärillä käytyä peliä pääministeri ei kommentoinut lainkaan. Siinä voi lehden mielestä vielä muhia jupakan uusin pommi.

Näkemykset vaalirahakohusta eroavat puolueiden välillä kuin yö ja päivä, mutta lain tarpeellisuudesta kaikki ovat yhtä mieltä. Forssan Lehden mukaan pääministeri Matti Vanhanen on kuitenkin edelleen suurennuslasin alla. Hän ei ole erävoitoillakaan päässyt irti pinteestä kokonaan, lehti toteaa.

Lahjusväitteeseen selkoa

(siirryt toiseen palveluun)Kainuun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) vaatii puolestaan selvyyttä pääministeri Matti Vanhasta koskevaan lahjusväitteeseen. Lehden mielestä Ylen TV2:n pääministeriä vastaan esittämä lahjusväite uhkaa jäädä roikkumaan ilmaan kestämättömällä tavalla. Kysymys on siitä, onko pääministeri ottanut Nuorisosäätiön puheenjohtajana lahjuksen vai käyttääkö Yle koko median kannalta äärimmäisen tärkeää lähdesuojaa väärin. Keskusrikospoliisi on ilmoittanut, että se ei asiaa tutki, koska mahdollinen lahjuksen ottaminen on rikoksena vanhentunut.

Kainuun Sanomien mukaan kunniaa kannattaa vain harvoin perätä oikeudessa, mutta pääministeri Vanhasen pitäisi nyt kuitenkin niin tehdä. Lehti toteaa, että kun Vanhasen entinen naisystävä kirjoitti päättyneestä suhteesta kirjan, pääministerillä ei ollut vaikeuksia perätä yksityisyytensä suojaa oikeudessa. Vanhasella pitäisikin nyt olla kanttia suojata myös pääministeri-instituutiota ja politiikan uskottavuutta.

Vaalirahojen pohjamudat esiin

(siirryt toiseen palveluun)Suomenmaa (siirryt toiseen palveluun) haluaa selvitettäväksi Veikkauksen rahavirrat. Kaikkiaan 27 yhteisöä, jotka ovat saaneet rahaa Raha-automaattiyhdistykseltä, on ilmoittanut RAY:n kyselyssä antaneensa vaalitukea puolueille tai ehdokkaille. Kun RAY:n tukemien yhteisöjen vaalirahoituksesta nyt saadaan selko, olisi Suomenmaan mukaan syytä käydä saman tien läpi myös Veikkauksen kautta kulkeneet rahavirrat.

Lehti perustelee vaatimustaan sillä, että Veikkauksen varoja ohjataan tieteen, kulttuurin, urheilun ja nuorisotyön tukemiseen, ja samanlaisia pelaamalla saatuja rahoja nekin ovat. Varmaa on, että niillä on tehty myös politiikkaa, lehti huomauttaa.

Torstaina kohusäätiöiden joukkoon liitettiin Urheiluopistosäätiö. Se ei ole saanut valtion tukea, mutta on jakanut vaalitukea sosiaalidemokraateille vastoin säätiön omia sääntöjä. Suomenmaan mukaan vaalirahavyyhti onkin nyt syytä penkoa pohjamutia myöten.

Viestintäteknologian mallimaa alhossa

(siirryt toiseen palveluun)Kaleva (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa Suomen vajoamisesta kapeakaistamaaksi. Lehden mukaan vielä viime vuosikymmenellä Suomi paistatteli uuden viestintäteknologian mallimaana. Noiden vuosien jälkeen Suomi on valunut keskinkertaisuuksien joukkoon. Uutta näyttöä asiasta saatiin, kun julki tuli Oxfordin ja Oviedon yliopistojen kansainvälinen tutkimus laajakaistaverkkojen levinneisyydestä ja laadusta. Siinä Suomi ei ole kärkipäässä vaan enemmänkin jne-sijoilla. Lehti päivittelee sitä, että vielä viime vuonna Suomi oli rankingissa sijalla 12.

Se, mitä täällä kutsutaan laajakaistaksi tai nopeaksi yhteydeksi, on kansainvälisessä vertailussa kapeaa ja hidasta. Jos yhteydet eivät ole ajan tasalla, yksi kansakunnan menestyksen avaimista on hukassa, sanoo Kaleva.

Lähteet: YLE Uutiset