Harkitsematon käyttö tekee penisilliinin hyödyttömäksi

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit yleistyvät nopeasti ja ovat hyvää vauhtia muuttamassa penisilliinin hyödyttömäksi, kertoo uusi tutkimus. Ongelman hoitamiseksi hallitusten tulisi kannustaa lääkeyhtiöitä tehostamaan uusien lääkkeiden kehitystä.

Monet antibiootit eivät enää auta tavallistenkaan tautien hoitamisessa, kertoo London School of Economics and Political Science -tutkimuslaitoksen (LSE) raportti.

LSE:n professori Elias Mossialos kertoo uutiskanava CNN:lle, että ongelmat ovat pahimmat Ranskassa, Espanjassa, Romaniassa sekä monissa kehitysmaissa. Hänen mielestään bakteerien antibioottiresistenssi on pahempi ongelma kuin sikainfluenssa.

Ongelma on kaksitahoinen. Toisaalta antibiootteja käytetään suuria määriä aivan tarpeettomasti, mikä johtaa tilanteeseen, jossa bakteerit kehittävät itselleen vastustuskyvyn. Mossioalosin mukaan lääkärit usein diagnosoivat virusinfektiot bakteeri-infektioiksi ja määräävät virheellisesti antibioottilääkityksen. Monissa maissa antibiootteja myös myydään vastuuttomasti tavallisissa kaupoissa, ja antibiootteja voivat jakaa sairaanhoitajat ja muut riittämättömästi koulutetut henkilöt.

Toinen ongelma on lääkekehityksen vähäisyys. Mossioalos esittää kansainvälistä rahastoa, joka antaisi tukea lääkekehityksen alkuvaiheeseen ja takaisi uudelle lääkkeelle riittävästi tilauksia.

CNN:n haastattelema Maailman terveysjärjestön WHO:n lääkäri Kathleen Holloway kertoo, että monissa maissa tavanomaiset antibiootit ei enää tepsi yleisin sairauksiin, kuten lasten keuhkokuumeeseen, punatautiin ja tuberkuloosiin. Lisäksi esimerkiksi tuberkuloosiin on kehittynyt niin vahvasti lääkeresistenttejä kantoja, ettei niitä vastaan läköreillä ole mitään keinoja.