Sari Peltoniemi sai Anni Polva -palkinnon

Sari Peltoniemi on saanut Anni Polva -sarjakirjapalkinnon lastenkirjastaan Soita minulle, Kukka Kaalinen. Turun kirjamessuilla luovutettu palkinto jaettiin nyt toisen kerran. Palkinnolla muistutetaan lapsille ja nuorille suunnattujen sarjakirjojen suuresta merkityksestä lukutaidon ja -tottumusten kehittymisessä.

Sari Peltoniemen kirjoittama ja Katja Tukiaisen kuvittama Soita minulle, Kukka Kaalinen on neljäs tarina löytöretkeilijä Kukka Kaalisesta. Tällä kertaa hän seikkailee musiikin maailmassa ehdittyään tätä ennen aloittaa koulun ja matkustaa Korvatunturille.

Anni Polva -palkinnon myöntää Lounas-Suomen kirjailijajärjestö. Kisaan osallistui tänä vuonna kuusi kuusi kirjaa. Raati päätyi Petoniemeen, koska Soita minulle, Kukka Kaalinen on sen mukaan haastava, lempeä, koskettava ja jännittäväkin lukukokemus. Se sopii myös hyvin ääneen luettavaksi, raati sanoo. Omat kiitoksensa saa Tukiaisen kuvitus.

Peltoniemi aloitti lastenkirjailijanuransa vuonna 2000 ensimmäisellä Kukka Kaalisesta kertovalla kirjallaan. Hän on kirjoittanut myös fantasiaromaaneja ja -novelleja ja sanoittanut kappaleita Noitalinna huraa! -yhtyeelle, jonka laulusolisti hän myös oli.

Sarjakirjoja vähätellään

Lounais-Suomen kirjailijat perustivat Anni Polva -palkinnon vuonna 2007, koska sarjakirjoja ei merkityksestään huolimatta juuri näy kirjallisuuspalkintojen ehdokkaina. Ne luokitellaan usein ahmimisikäisten kertakäyttökirjallisuudeksi, järjestö suree.

Parhaat sarjat kuitenkin saavat aikuisetkin palaamaan yhä uudelleen lapsuuden lukuelämysten pariin, ja myös monet klassiset lasten- tai nuortenkirjojen hahmot ovat sarjakirjojen hahmoja, järjestö muistuttaa.

Palkinnollaan se herättelee myös kirjailijoiden kiinnostusta laadukkaiden sarjakirjojen kirjoittamiseen.