1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ardi on ihmisen neljä miljoonaa vuotta vanha esiäiti

Etiopiasta on löytynyt todennäköisesti toistaiseksi vanhin ihmisen sukulainen. 120-senttinen Ardipithecus ramidus -lajin naaras eli 4,4 miljoonaa vuotta sitten.

Ardi-nimellä tunnettu naarashominiini - ihmisen sukuinen otus - eli nykyisen Etiopian alueella sijainneella metsäisellä alueella. Se oli noin 120 sentin mittainen ja painoi noin 50 kiloa.

Tutkijat eivät ole varmoja, onko laji suoraan ihmislajin "esivanhempi" vai vain sukua ihmislajille. Tämä selviää lisätutkimuksissa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ensimmäiset lajin fossiiliset palaset löydettiin vuonna 1992. Löytöaluetta Afarin murtumalaaksossa Koillis-Etiopiassa on sittemmin tutkittu perusteellisesti. Kaivauksissa on saatu esiin runsaat sata fossiilia, jotka edustavat ainakin 36 yksilön jäänteitä.

Luuston rakenne osoittaa, että otukset liikkuivat hyvin puissa mutta myös kahdella jalalla maan pinnalla. Puissa kiipeämistä helpotti erittäin taipuisa ranne ja jaloissa oleva peukalomainen, sivulle taipuva isovarvas, kuten nykyisillä ihmisapinoilla.

Ardipithecus ramiduksen fossiilit on tutkittu laajassa kansainvälisessä projektissa ja tulokset esiteltiin torstaina uuden Science-lehden teemanumerossa.