Valtioneuvosto juhlii merkkivuottaan Turussa

Perjantaina 2.10.2009 tulee kuluneeksi tasan 200 vuotta Suomen keskushallinnon syntymisestä. Merkkivuotta on muistettu erilaisilla tapahtumilla pitkin vuotta. Valtioneuvoston juhlavuosi huipentuu Turussa järjestettävään 200-vuotisistuntoon.

Kotimaa
Turun linna.
Turun linna.YLE / Sami Tammi

Juhlapäivän kunniaksi Turussa paljastetaan muistolaatta. Se on pystytetty samalle paikalle, jossa valtioneuvostoa edeltänyt hallituskonselji kokoontui ensimmäisen kerran 200 vuotta sitten. Merkkipäivän kunniaksi pidetään Turun tuomiokirkossa yleisölle avoin ekumeeninen juhlajumalanpalvelus.

Jumalanpalveluksen jälkeen valtioneuvosto kokoontuu Turun hovioikeuden täysistuntosaliin.

Illalla Turun linnassa on valtioneuvoston 200-vuotistilaisuus, jossa saa kantaesityksensä säveltäjä Kalevi Ahon teos Historiallisia kuvia, jossa musiikin keinoin käydään läpi Suomen historian suurimpia käännekohtia.

TV-yleisö mukana istunnossa

Valtioneuvoston 200-vuotisistunto on monesta syystä historiallinen. Ensimmäistä kertaa yleisöllä on mahdollisuus seurata istuntoa television välityksellä. Normaalisti istunto täytyy pitää suljettujen ovien takana.

Juhlan kunniaksi tehtävä poikkeus on tutkittu tarkkaan oikeuskanslerin kanssa.

Juhlavuoden pääsihteerin Raimo Savolaisen mukaan yleisölle halutaan tehdä tutuksi keskushallinnon toimintaa.

- Juhlavuonna haluamme avata ylintä päätöksentekoa havainnollisesti kansalaisille. Tällä tavalla halutaan osoittaa kansalaisille myös se, miten arvokas asia oma toimiva hallinto on, Savolainen toteaa.

Savolaisen mukaan kyseessä on aito hallituksen istunto - ei television katsojia varten tehty esitys. Istunto noudattaa laillista muotorituaalia, joka Savolaisen mukaan tulee näkymään myös yleisölle.

Avoimet ovet virastoissa

Oman hallinnon juhlapäivänä järjestetään useita yleisölle avoimia tapahtumia. Lähes 200 valtion virastoa ja laitosta on avoinna yleisölle perjantaina.

- Entisaikaan valtion virastot olivat varsin avoimia paikkoja. Nykyisin kun ihmisiä on enemmän, näin avoimet ovet ovat mahdottomuus. Juhlapäivänä haluamme kuitenkin antaa ihmisille mahdollisuuden tutustua toimitiloihin ja näyttää, miten niissä työskennellään, Savolainen kertoo.

Lauantaina ministeriöt, oikeuskanslerinvirasto ja ylimmät tuomioistuimet ovat auki yleisölle Helsingissä. Lisäksi yleisölle jaetaan hallinnon toiminnasta kertovia esitteitä.

YLE TV 1 lähettää suorana valtioneuvoston 200-vuotisjuhlaistunnon perjantaina kello 16-17, istunnon voi katsoa suorana myös netissä. Lähetyksessä keskustellaan myös valtioneuvoston nykyisestä asemasta Suomessa.

Lähteet: YLE Uutiset / Niina Honka