Romaanit käyvät kaupaksi taantumasta huolimatta

Talouden taantumasta huolimatta kaunokirjallisuutta myytiin Suomessa alkuvuonna jopa paremmin kuin vuosi sitten. Lasten- ja nuortenkirjallisuus on kuitenkin mennyt kaupaksi selvästi vaisummin, ja myös oppi- ja tietokirjoilla on entistä vähemmän ostajia.

kulttuuri
Ihmisiä kirjakaupassa
YLE

Kokonaisuudessaan kirjakaupat möivät tammi-kesäkuussa noin kymmenen prosenttia vähemmän kirjoja kuin viime vuoden alkupuoliskolla. Kirjoja, sanomalehtiä ja paperitavaraa myyvien yritysten liikevaihto laski 9,2 prosenttia viime vuodesta.

Kaupat kuitenkin ennustavat, että hyvä loppuvuosi nostaa vuoden kokonaismyynnin lähelle viime vuoden tasoa. Myynnin vetureita ovat tällä hetkellä muun muassa Jari Tervon Koljatti ja Ilkka Remeksen Isku ytimeen sekä tietokirjoista John Simonin Koneen ruhtinas - Pekka Herlinin elämä ja Mauno Saaren Haavikko-niminen mies.

Suomessa oli heinäkuun lopussa 236 kirjakauppaa, joiden valikoimissa oli vähintään 2 300 teosta. Suurimmillaan valikoima oli yli 5 000.

Verkkokirjakauppojen myynti arvioidaan noin 5 - 10 prosentiksi kirjojen kokonaismyynnistä. Kattava kirjakauppaverkosto ja sen monipuolinen tarjota sekä mahdollisuus tilauttaa kirjoja myymälään ovat hidastaneet verkkokirjakauppojen vahvistumista Suomessa.

Lähteet: YLE Uutiset