Sikiö voi kärsiä äidin ruokavaliosta

Äidin ruokavalio voi altistaa sikiön monille vaarallisille aineille. Uuden väitöstutkimuksen mukaan syöpää aiheuttavat aineet kulkeutuvat nopeasti äidin verenkierrosta kohdussa kehittyvän lapsen verenkiertoon.

Kotimaa
Sikiö ultraäänikuvassa
AP Graphics Bank

Tutkittavia aineita olivat muun muassa ranskanperunoista, perunalastuista ja näkkileivästä löytyvä akryyliamidi sekä nitrosodimetyyliamiini, jota on esimerkiksi suolalla tai savustamalla säilötyssä lihassa.

Proviisori Kirsi Annolan tutkimuksen mukaan nämä syöpää aiheuttavan aineet kulkeutuvat sikiön verenkiertoon helposti ja täydellisesti.

Altistuminen suurelle määrälle haitallista ainetta sikiön kehityksen kriittisissä vaiheissa voi aiheuttaa haittaa lapsen terveydelle.

Odottavan äidin tulisikin Annolan mukaan syödä monipuolisesti kaikkia ruokaympyrän aineita. Mitään yksittäistä ainetta ei kannata syödä ylenpalttisesti. Esimerkiksi perunalastuistakaan ei tarvitse silti luopua kokonaan.

- Akryyliamidille ja nitrosoamiineille altistuu tupakasta enemmän kuin ruoista. Erityisesti olisi syytä välttää tupakan polttoa ja alkoholin juontia raskauden aikana, Annola sanoo.

Tutkimuksessa käytetyt istukat saatiin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa synnyttäneiltä äideiltä. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastossa Valvirassa ylitarkastajana toimiva Annola kiittää kaikkia istukkansa tutkimuskäyttöön luovuttaneita äitejä.

Kirsi Annolan toksikologian alan väitöskirja tarkastetaan Kuopion yliopistossa 10. lokakuuta.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna-Stiina Toivonen