YK lykkäsi Gazan sotarikosäänestystä

YK:n ihmisoikeusneuvosto on lykännyt ensi kevääseen äänestystä raportista, jossa syytetään sekä Israelia että palestiinalaistaistelijoita sotarikoksista. Äänestyksen lykkäämistä esitti Pakistan, mutta diplomaattilähteet uskovat, että takana oli Yhdysvallat.

Ulkomaat

47-jäsenisen ihmisoikeusneuvoston odotettiin äänestävän tällä viikolla sotarikosraporttia koskevasta päätöslauselmasta, mutta Pakistanin ehdotuksesta äänestys lykättiin neuvoston seuraavaan kokoukseen maaliskuulle.

Diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat ajoi voimakkaasti äänestyksen lykkäämistä ja sai myös palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin taipumaan tähän.

Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Michael Posnerin mukaan lykkäys antaa sekä Israelille että palestiinalaisille aikaa tehdä uskottavia tutkimuksia vakavista sotarikossyytöksistä vuodenvaihteessa käydyn Gazan sodan aikana. YK-raportissa suositellaan, että YK:n turvallisuusneuvosto veisi sotarikokset kansainväliseen rikostuomioistuimeen, jos osapuolet eivät puolen vuoden sisällä onnistu tekemään uskottavia omia tutkimuksia.

Yhdysvaltalainen viranomaislähde kuitenkin sanoo, että Yhdysvallat ajoi äänestyksen lykkäämistä, koska päätöslauselma vahingoittaisi Lähi-idän rauhanprosessia, jota presidentti Barack Obaman hallinto yrittää aktiivisesti elvyttää.

Molemmille osapuolille kritiikkiä

YK-tutkija Richard Goldstone katsoo viime kuussa julkaistussa raportissaan, että Israel käytti kohtuuttomasti voimaa sotatoimissaan Gazan alueella siviileistä piittaamatta. 575-sivuisen raportin mukaan Israelin iskut olivat tarkkaan harkittuja ja niillä oli tarkoituskin rangaista, nöyryyttää ja terrorisoida siviiliväestöä.

Samaten YK:lla on todisteita siitä, että palestiinalaiset sortuivat sotarikoksiin ampuessaan raketteja eteläiseen Israeliin. Tarkoitus ei ollut osua sotilaskohteisiin, vaan ohjukset ammuttiin siviiliväestön alueelle, raportissa sanotaan. Sen loppupäätelmä on, että molemmat osapuolet syyllistyivät sotarikoksiin - ja mahdollisesti myös rikoksiin ihmiskuntaa vastaan.

Israel on jyrkästi kiistänyt sotarikossyytökset. Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi torstaina, että raportin hyväksyminen olisi kuolettava isku rauhalle. Israelin armeija on tutkinut joukkojansa vastaan esitettyjä syytöksiä, mutta riippumattomasta tutkimuksesta maa on kieltäytynyt. Yhdysvallat on sanonut, ettei se yhdy moniin raportin arvioista.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pelkää, että raporttia koskevan äänestyksen lykkääminen on merkki siitä, ettei poliittista tahtoa ole rikkomusten käsittelemiseen kansainvälisen lain mukaan. Amnesty kuitenkin toteaa, että lykkäys antaa Israelille ja palestiinalaisjärjestö Hamasille viimeisen mahdollisuuden itsenäisiin tutkimuksiin.

Goldstone itse toivoo, ettei raporttia haudata. Hän korostaa, että oikeuden saaminen uhreille on ainoa tie kestävään rauhaan.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset