1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Varsovan geton viimeinen kapinajohtaja on kuollut

Viimeinen Varsovan geton kapinan johtajista on kuollut. Marek Edelman kuoli ystäviensä luona Varsovassa 90 vuoden ikäisenä.

Ulkomaat

Varsovaan vuonna 1940 perustetussa getossa oli enimmillään ollut jopa 460 000 juutalaista. Natsit kuitenkin tyhjensivät gettoja ja kapinan alkaessa Varsovan getossa oli enää noin 60 000 asukasta.

Varsovan geton juutalaiset järjestäytyivät vastarintaan vuoden 1943 huhtikuussa, kun natsihallinto aikoi kuljettaa loputkin geton asukeista keskitysleireille, joiden todellinen tarkoitus tuhoamiskeskuksina oli tuossa vaiheessa jo levinnyt yleisempään tietoon. Suurimmillaan noin tuhannen vastarintataistelijan huonosti varustettu joukko otti yhteen kaksi kertaa itsensä kokoisen - saksalaissotilaista ja eri poliisiyksiköistä kootun - vihollisen kanssa. Hajanaisia taisteluita käytiin kaikkiaan kuukauden verran.

Edelman oli mukana perustamassa vastarinnan taustalla ollutta Juutalaisten taistelujärjestöä ZOB:ia. Kapinan alettua hän johti harjatehtaan työntekijöistä koottua taisteluyksikköä ja nousi pian koko kapinan johtajaksi, kun alkuperäinen päällikkö Mordechai Anielewicz sai taisteluissa surmansa.

Natsit löivät lopulta vastarintajoukot ja surmasivat tai lähettivät loput geton asukkaat keskitysleireille. Edelman pääsi harvojen joukossa pakoon viemäriverkoston kautta ja organisoi myöhemmin puolalaisten vastarintataistelijoiden toimintaa.

Sodan jälkeen hän työskenteli sydäntautilääkärinä Lodzissa.

Toimiensa vuoksi Edelmanille myönnettiin kymmenen vuotta sitten Puolan korkeimman ritarikunnan, Valkoisen kotkan ritarien, arvomerkki. Hän oli myös Ranskan kunnialegioonan jäsen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi