1. yle.fi
  2. Uutiset

"Yhdysvallat jäädytti avustukset Somaliaan"

Yhdysvallat hidastelee Somaliaan tarkoitetun humanitaarisen avun rahoittamista, koska pelkää rahojen päätyvän kapinallisten taskuun, YK:n edustaja sanoo. Hänen mukaansa kyse on kymmenistä miljoonista dollareista. Asiasta kirjoittaa CNN.

Ulkomaat
Kaksi itkevää naista nojaa rakennuksen seinään.
YK arvioi, että puolet somalialaisista on ulkomaisen avun varassa.Reuters-TV

YK:n humanitaarisen avun Somalian koordinointipäällikkö Kiki Ghebo sanoo amerikkalaisten pysäyttäneen avun maksamisen selvittääkseen ensin, päätyvätkö rahat avustusten hankkimisen sijaan islamistikapinallisten käsiin. Vallankumousta yrittävillä al-Shabaab-kapinallisilla uskotaan olevan yhteyksiä al-Qaida-terroristiverkostoon.

Amerikkalaislähteen mukaan avun toimittamista ei ole keskeytetty. Toisen mukaan se ei aina kuitenkaan päädy avustuskohteisiin asti juuri kapinallisista johtuen. Yhdysvallat on tärkein Somalian ruoka-avun kustantaja.

Puolet somalialaisista on ulkomaisen avun varassa ja viidennes lapsista vakavasti aliravittuja, YK arvioi. Noin 60 prosenttia YK:n humanitaarisen avun piirissä olevista alueista on kuitenkin al-Shabaab-kapinallisten hallussa.

YK:n mukaan miljoonien somalialaisten ruokavarastot saattavat tyhjentyä muutaman viikon kuluessa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi